Înițiativă legislativă făcută de un viceprimar USL

0
287

Liviu Octavian Rusu, viceprimarul PSD al municipiului Aiud propune modificarea legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice.

Revenit la conducerea municipiului Aiud, fostul primar, actual viceprimar al orașului de pe Mureș, inginerul Liviu Octavian Rusu are o  inițiativă legislativă pe care dorește ca parlamentarii județului Alba să o promoveze în Guvern și Parlament.

În acest sens, potrivit celor declarate de Liviu Octavian Rusu, acesta va înmâna parlamentarilor USL din județul Alba un Memoriu pe care-l dorește promovat de aceștia în foturile legislative competente pentru  modificarea unei legi menite să reducă vârsta de pensionare a unor categorii de angajati din industria metalurgică.

În dorința de informare cât mai exactă a cititorilor, în continuare, rproducem integral conținutul actului pe care viceprimarul îl va înmâna parlamentarilor USL de Alba:

MEMORIU,

 

Privind modificarea art. 158 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice

          La nivelul  Municipiului Aiud majoritatea locuitorilor au fost încadraţi în muncăla S.C. METALURGICAS.A. AIUD.

Această unitate, anterior anilor 1990 funcţiona cu mai mult de 8.000 angajaţi.

O parte din angajaţii acestei unităţi au fost încadraţi în muncă beneficiind de aplicarea prevederilor Ordinului nr. 50/1990, Anexa nr. 1- Gupa I de muncă, pct. 25, pentru precizarea locurilor de muncă, activităţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadrează în grupa I şi II de muncă, în vederea pensionării.

Având în vedere condiţiile deosebite de muncă în care şi-au desfăşurat activitatea, cum de altfel au şi beneficiat de grupa I de muncă, aceste persoane prin aplicarea art. 3, alin. 1, lit. g şi h, art. 28, art. 29 şi art. 30, art. 55 şi art. 158, alin. 1 din Legea nr. 263/2010 sunt lipsite de beneficiul reducerii vârstei de pensionare ca urmare a muncii depuse în condiţii grele de muncă, din grupa I de muncă, întrucât textul art. 158, alin. 1 din lege vizează doar condiţiile deosebite de muncă nu şi condiţiile speciale de muncă aşa cum sunt acestea definite la art. 3, alin. 1 lit. g şi h din lege.

Ori dacă la art. 100 din lege se diferenţiază majorarea procentuală a punctajului lunar realizat pentru perioada în care persoanele au desfăşurat activităţi în locuri de muncă în grupa I şi a II – a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 Aprilie 2001, respectiv 25 % pentru perioada  grupei a II – a şi 50% pentru perioada de grupa I, este firesc şi principial ca şi la reducerea vârstelor de pensionare, perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 Aprilie 2001 să constituie stagiu de cotizare în condiţii speciale.

Considerăm, că nu este vina angajatului că demersurile care trebuiau făcute pentru încadrarea întreprinderii sau a unor sectoare din întreprindere în condiţii speciale nu s-au realizat.

Conform Anexei nr. 2, lista  cuprinzând locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, din Legea 263/2010, toţi cei care au depuse acte în documente care însoţesc acest MEMORIU au avut locuri de muncă care se încadrează la :

pct. 23

Activitatea desfăşurată de personalul din oţelarii:

    a) încărcarea cuptoarelor, precum şi elaborarea oţelului în cuptoare, în convertizoare, în cuptoare electrice, inclusiv instalaţii de retopire sub zgură şi tratament termic în vid, care au capacitatea de cel puţin 5 t pe şarjă;

   b) turnarea oţelului prin procedeul continuu şi în lingouri la uzinele siderurgice;

    c) pregătirea gropii de turnare, turnarea şi evacuarea oţelului;

    d) cazanele recuperatoare de la oţelăriile cu convertizoare.

pct. 24

Activitatea din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, cu producţie industrială continuă, în care se execută şi operaţiile de dezbatere sau de curăţare a pieselor în hala de turnare

pct. 26

Activitatea de forjare continuă la cald, manuală, cu ciocane şi prese de peste 200 kg/forţă.

          Pentru considerentele prezentate, apreciem că articolul 158 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice se modifică şi va avea următorul cuprins:

 “Art. 158. (1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 Aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii speciale, în vederea reducerii vârstei de pensionare.

          (2) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa II – a de muncă până la data de 1 Aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstei de pensionare, cu excepţia perioadelor de vechime în muncă realizate în activităţile care conform art. 30, alin. 1 sunt încadrate în condiţii speciale.

          (3) Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi- sau a II –a de muncă sunt valorificate, numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 Aprilie2001.”

 

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.