IICCMER consideră inadmisibilă încercarea de eroizare a foştilor lucrători ai Securităţii

0
1
Sursa foto: spotmedia.ro

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îşi exprimă consternarea şi regretul în legătură cu încercarea de eroizare a foştilor lucrători ai Securităţii. “Solicităm îndepărtarea monumentului dedicat “eroilor” fostei Securităţi, care a fost ridicat în Cimitirul Eroilor din Piteşti şi delimitarea Instituţiilor Statului de această manifestare cu caracter totalitar”, se arată în comunicatul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc


Ridicarea unui monument funerar în onoarea foştilor ofiţeri de Securitate şi amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Piteşti este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraţilor eroi ai României.

Piteşti este oraşul în care a funcţionat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care s-au pus în practică o serie de procedee de dezumanizare şi exterminare a celor pe care regimul îi considera duşmanii săi.

Cele mai multe decese ale “luptătorilor frontului nevăzut” din Departamentul Securităţii Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevăraţii eroi ai României, ofiţerii, profesorii, muncitorii, ţăranii, preoţii şi studenţii, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roşie şi Partidul Comunist Român.

Securitatea nu a fost un serviciu de informaţii ci “braţul armat al partidului”, cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului. Ulterior, deşi şi-a drapat abuzurile în discursuri sforăitoare legate de “interesele naţionale” şi “suveranitate”, în perioada în care ţara a fost condusă de Nicolae Ceauşescu, Securitatea a rămas un instrument de represiune şi de intimidare a tuturor celor care au dorit să fie liberi şi demni.

Toate activităţile desfăşurate de Securitate în anii ’70-’80 au avut drept scop apărarea şi întărirea naţional comunismului românesc, protejarea familiei Ceauşescu şi a altor demnitari ai regimului, precum şi furtul de informaţii şi tehnologie în beneficiul regimului Ceauşescu şi al “lagărului comunist”, de care Securitatea a rămas profund ataşată pe tot parcursul existenţei sale.

Consider că este absolut inadmisibil!

“Uman vorbind, pot să înţeleg că este vorba despre sensibilităţi personale ale foştilor colegi şi că toţi cei decedaţi au dreptul la oficierea serviciului religios, însă, pentru buna informare a publicului şi în onoarea şi memoria celor care au suferit în închisorile Securităţii (în special în cea de la Piteşti), unde a fost lichidată elita României, trebuie subliniat faptul că inclusiv activitatea de informaţii internă sau externă a Securităţii a avut o puternică amprentă represivă. Dacă prin înscrisurile de pe acest monument nu s-ar fi încercat reabilitarea implicită a Securităţii, ci doar evocarea privată a unor decedaţi, IICCMER nu s-ar fi simţit obligat să ia poziţie faţă de acest demers absolut inadmisibil. Aşa-zisul “front nevăzut” este o expresie calchiată din limba rusă, folosită de propaganda sovietică. În realitate, reprezintă doar unul dintre modurile de apărare şi întărire a statului totalitar şi represiv”– a declarat Preşedintele executiv IICCMER, Prof. univ. dr. Daniel Şandru.

“Fundaţia Culturală Memoria, filiala Argeş, îşi exprimă consternarea privind actul de transformare în eroi a foştilor lucrători ai securităţii, care, în realitatea, nu au fost nimic altceva decât autorii suferinţelor şi chinurilor îndurate de adevăraţii eroi ai României, eroi care s-au opus instaurării dictaturii comuniste de către ocupantul străin, bolşevic. Considerăm că acest act constituie o profanare a memoriei adevăraţilor eroi şi, în consecinţă, ne alăturăm iniţiativei IICCMER prin care solicităm delimitarea tuturor instituţiilor statului faţă de acest act şi înlăturarea monumentului” – a declarat şi Prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, Preşedinte al Fundaţiei Culturale Memoria – filiala Argeş.

Didona Goanţă – Coordonator Comunicare IICCMER

untitled-2