Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să fie sesizată de către corpul de control al primului ministru în urma verificărilor efectuate la CNADNR în legătură cu atribuirea, încheierea, modificarea și executarea contractului de lucrări privind proiectarea și execuția obiectivului de investiții ,,Modernizare DN 67C Bengești – Sebeș” (Transalpina), informează Biroul de presă al Executivului, citând Agerpres.
Corpul de control a constatat că, în ianuarie 2008, directorul general adjunct al CNADNR, Cristian Duică, a solicitat Direcției achiziții publice inițierea procedurii de atribuire a unui contract de achiziție publică, finanțat în sistem ,,credit-furnizor”, având ca obiect lucrări de modernizare a drumului național ,,Transalpina”, cu toate că obiectivul de investiții nu era cuprins în Programul achizițiilor publice pe anul 2008 și nu erau identificate sursele de finanțare, anunţă sursa citată.
,,Direcția achiziții publice nu a dat curs acestei solicitări întrucât aceasta s-a realizat fără întocmirea documentelor de fundamentare obligatorii pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică”, se arată în document.
,,În Nota justificativă privind stabilirea criteriilor de atribuire, înregistrată cu nr. 8249/24.04.2008, s-a consemnat faptul că drumul național “Transalpina” este un drum cu “trafic ridicat”, deși, în urma ultimului recensământ de trafic realizat de CNADNR în anul 2005, acesta a fost încadrat ca drum național secundar, cu o intensitate a traficului redusă”, susține Guvernul.
,,Reprezentanții autorității contractante CNADNR — DRDP Craiova au estimat valoarea contractului de achiziție publică fără a respecta regula de estimare a valorii contractului de achiziție publică prevăzută la art. 25 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii cu modificările și completările ulterioare, întrucât aceștia nu au estimat și nu au luat în calcul costurile de finanțare”, se mai arată în document.
,,Având în vedere că, în urma desfășurării acțiunii de control, au rezultat indicii privind implicarea reprezentanților CNADNR, a reprezentanților societății Romstrade și a reprezentanților Astra, în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală, Corpul de control al prim-ministrului, ca organ cu atribuții de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Direcția Națională Anticorupție, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanța de judecată să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției”, se mai precizează în raportul Corpului de control.