ÎN GORJ FUNCŢIONEAZĂ SINGURA SALINĂ ARTIFICIALĂ DIN SISTEMUL SANITAR AUTOHTON

0
1261

salina artificiala

Inaugurată la începutul anului 2013, Salina Artificială de suprafaţă din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu se ridică la standarde înalte de calitate, fiind şi unica salină din sistemul sanitar. Halocamera prezintă confort, siguranţă şi igienă, dotări specifice pentru petrecerea timpului în mod util (TV, calculator, internet, diverse jocuri – remy, şah, table, lecturarea diferitelor ziare şi reviste), loc de joacă în sare pentru copiii, cu diferite jucării din lemn şi nu numai.

Salina Artificială de Suprafaţă „Tudor Vladimirescu” este cea mai mare din Oltenia şi unică în sistemul sanitar. Dotările salinei sunt următoarele: instalaţii de utilităţi: electrice, sanitare, termice, instalaţie de supraveghere video, instalaţie TV şi audio, instalaţii de ventilaţie şi aer condiţionat, instalaţii de iluminat speciale cu „Ornamente din sare de Hymalaya”. Pacientului i se oferă încălţăminte specială, iar îmbrăcămintea rămâne cea obişnuită; pentru afecţiunile dermatologice pacientul poate purta în interiorul salinei halat de baie, în vederea expunerii la aerosoli a zonelor de piele afectate.

Salonoterapia – tratament non farmaceutic

Haloterapia face parte din categoria tratamentelor fizice non farmaceutice şi este recunoscută ca terapie complementară. Salinoterapia implică pe de o parte inhalarea aerosolilor salini prin căile respiratorii, iar pe de altă parte absorbţia lor la nivelul tegumentului, care este considerat al doilea organ de respiraţie; datorită fenomenului de difuzie, aerosolii salini se răspândesc uniform în atmosfera interioară a incintei haloterapeutice.

Beneficiile salinoterapiei

Efectele haloterapiei sunt multiple, între ele regăsindu-se: stimularea secreţiei bronhiilor şi eliminarea sputei, micşorarea obstrucţiei şi a dispneei, tendinţa de îmbunătăţire a funcţiei pulmonare; diminuarea procesului infecţios-inflamator (raritatea tusei şi a sputei expectorate); creşte semnificativ concentraţia PMN şi activarea acestora; activează şi normalizează unii parametri ai sistemului imun; normalizare a parametrilor echilibrului hidroelectrolitic şi a funcţiei mineralocorticoide a glandelor suprarenale şi aşa mai departe. O şedinţă de salinoterapie durează 45 de minute. În funcţie de afecţiune, medicul stabileşte numărul de şedinţe necesar fiecărei persoane, numărul minim fiind 12. Salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosolii salini, cu ajutorul cărora sunt tratate diverse afecţiuni, în principal afecţiunile respiratorii. Salina Artificială de Suprafaţă „Tudor Vladimirescu” funcţionează 7 zile din 7, programările făcându-se şi online, pe pagina de internet a Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

 

 Carmina WEBER

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.