FOSTUL DIRECTORUL GENERAL ŞI FOSTUL DIRECTORUL EXECUTIV AL UCM REŞIŢA REŢINUŢI PENTRU DETURNARE DE FONDURI, ABUZ ÎN SERVICIU ŞI SPĂLARE DE BANI

0
242

spir

Fostul preşedinte al consiliului de administrație și director general al UCM Reșița S.A, CHEBUȚIU ADRIAN şi ex-directorul executiv al aceleiaşi societăţi, PREDA CORIOLAN ADRIAN au fost reţinuţi fiind ceretaţi pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi spălare de bani, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 10 miliane de euro.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurori a reieșit că, în perioada 2005 — 2010, inculpații Chebuțiu Adrian și Preda Coriolan Adrian au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracțională în vederea săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obținerea pentru sine sau pentru alții de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniți de către învinuita Truți Laura Simona.

În perioada august 2009-noiembrie 2010, societatea UCM Reșița, sub conducerea lui Chebuțiu Adrian, președinte al consiliului de administrație și director general, respectiv Preda Coriolan Adrian, director executiv, au dispus, cu intenție reținerea și nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări pentru șomaj, contribuția de asigurări sociale de sănătate în cuantum total de 13.118.648 lei.

Din suma de 13.118.648 lei menționată anterior, Chebuțiu Adrian și Preda Coriolan Adrian au dispus ca suma de 2.297.910 lei, reprezentând contribuția de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009-septembrie 2010, să fie utilizată în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinația contrar prevederilor legale. În acest mod ar fi fost cauzată o pagubă în dauna bugetului Ministerului Sănătății.

Inculpatul Chebuțiu Adrian, abuzând de prerogativele funcției sale, a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reșița (în calitate de beneficiar) cu SC AC MANAGEMENT SA(în calitate de prestator), societate la care tot Chebuțiu Adrian era inițial asociat unic, iar ulterior persoană direct interesată.

Pentru a ascunde interesul personal al SC AC MANAGEMENT SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de către învinuita Truți Laura Simona cât și de către alte persoane.

În acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Reșița SA de 27.363.303 lei .

Din acest total încasat de către AC MANAGEMENT de la UCM Reșița SA, suma de 16.125.229 lei a fost direcționată ca folos, la firmele deținute și controlate de inculpații Chebuțiu Adrian și Preda Adrian Coriolan, printre care și KMOBIL SRL Timișoara, administrată de Chebuțiu Adrian și A&D MANAGEMENT SRL Timișoara, administrată de Preda Adrian.

La data de 23 decembrie 2008, a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare active între UCM Reșița SA — reprezentată de Chebuțiu Adrian și AC MANAGEMENT SRL — reprezentată de Truți Laura Simona, având ca obiect teren și construcții ‘Debarcader Văliug’ pentru suma de 2.358.300 lei, fiind utilizate ca modalități de plată diferite compensări. Prin această modalitate, UCM Reșița SA a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug.

După deposedarea UCM Reșița SA de Casa de odihnă VĂLIUG, pentru a disimula originea ilicită a achiziției, Chebuțiu Adrian a înființat o nouă societate (al cărei administrator era soția sa). Prin intermediul societății nou create, SC AC MANAGEMENT SRL Timișoara și-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social.

Pentru a ascunde originea ilicită a activului, Chebuțiu Adrian a cesionat părțile sociale ale SC AC MANAGEMENT SRL Timișoara în favoarea unor societăți reprezentate tot de el însuși și soția sa.

Prin această operațiune Chebuțiu Adrian și SC AC MANAGEMENT SRL Timișoara au supus procesului de spălare a banilor suma de 2.358.300 lei.

La data de 4 mai 2006, UCM Reșița SA, deținând în proprietate rețeaua de distribuție a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Câlnicel și Mociur), a cedat sub formă de împrumut de folosință gratuită, pe o perioadă de 5 (cinci) ani, printr-un contract de comodat, această rețea către UCM ENERGY SRL. După preluarea rețelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuție a energiei electrice, UCM ENERGY SRL a procedat la facturarea către UCM Reșița SA a distribuției/transportului de energie electrică în cuantum de 6.513.116,90 lei, cu toate că această rețea se afla în proprietatea UCM Reșița SA.

Totodată, inculpatul Chebuțiu Adrian, reprezentant al UCM Reșița, a încheiat contracte cu diferite societăți comerciale pentru care au fost efectuate plățile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parțial, nereprezentând utilitate și interes pentru UCM Reșița SA. În acest fel, a fost adus un prejudiciu societății UCM Reșița.

Prin activitatea infracțională desfășurată s-a înregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 lei și totodată foloase nelegitime infracționale către sine sau către societățile controlate în valoare de 16.487.776 lei.

Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 17 decembrie 2013, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a inculpaților Chebuțiu Adrian și Preda Coriolan Adrian, urmând a fi prezentați la data de 18 decembrie 2013, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Timiș.

Față de învinuita Truți Laura Simona procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane.

La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.