Focar de rabie la Bâlteni

0
283

Un caz de rabie a fost diagnosticat, marţi, la o vulpe găsită în gospodăria unui localnic din comuna Bâlteni. Animalul turbat manifesta semne nervoase ce puteau fi atribuite rabiei, acesta fiind ucis şi expediat imediat la laborator de către medicul veterinar din localitate. În urma examenului efectuat s-a confirmat că animalul avea rabie, organele abilitate instituind măsurile ce se impuneau.

În judeţul Gorj, pe data de 5 martie, a fost diagnosticat un nou caz de rabie la o vulpe ucisă în gospodăria unui cetăţean din satul Peştean Jiu, comuna Bâlteni. Animalul turbat a pătruns în gospodărie, manifestând semne nervoase ce puteau fi atribuite rabiei, a fost ucis şi expediat imediat la laborator de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitate. În urma examenului complex de laborator, efectuat în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj s-a pus diagnosticul de rabie la respectiva vulpe, fiind instituite măsurile sanitare veterinare specifice bolii. Au fost anunţaţi şi reprezentanţii Direcţiei Silvice Gorj, ai Asociaţiei Judeţeane a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din judeţul Gorj, precum şi oficialii Primăriei Bâlteni şi cei ai primăriilor localităţilor învecinate pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii.

Al treilea caz de rabie, în Gorj

Acesta este cel de-al treilea focar înregistrat de la începutul anului 2013 şi până în prezent, primul fiind diagnosticat la o vulpe în satul Poieniţa din localitatea Bustuchin, iar al doilea la un câine fără stăpân în localitatea Fărcăşeşti. Reprezentanţii DSVSA Gorj amintesc cu această ocazie că “rabia este o zoonoză ce nu poate fi tratată singura măsura de prevenire a bolii fiind reprezentată de vaccinarea antirabică anuală obligatorie a carnasierelor domestice, acţiune a cărei manoperă este plătită din bugetul DSVSA pentru câini şi de către proprietari pentru pisici, vaccinul fiind pus la dispoziţie gratuit medicilor veterinari de libera practică împuterniciţi. Toţi deţinătorii de animale trebuie să ia măsuri de evitare a contactului acestora cu animalele sălbatice care constituie sursa de virus rabic şi să anunţe imediat medicului veterinar, lucrătorilor de poliţie sau administraţiei publice locale orice modificare a comportamentului animalelor domestice şi sălbatice (agresivitate excesivă, salivaţie abundentă, hidrofobie, pică, dromomanie)”.

Carmina Weber

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.