Festival de colinde şi cântece de Crăciun la Motru

0
596

ISU a interzis desfăşurarea activităţilor culturale în casa de cultură a Municipiului Motru şi cea de-a doua ediţie a festivalului de cântece creştine şi colinde de Crăciun era în pericol să nu se desfăţoare. Directorul Casei de Cultură a Municipiului Motru, Daniel Popescu, împreună cu administraţia municipiului a întreprins însă toate diligenţele şi manifestarea s-a desfăşurat într-un restaurant din municipiu. Cine ar fi crezut că la o asemenea manifestare se pot aduna aproape 500 de suflete, părinţi şi copii şi că de pe toată Valea Motrului se vor înscrie în concurs peste 40 de grupuri şi interpreteţi.
În spiritul toleranţei s-au interpretat numeroase colinde tradiţionale, da şi cântece de Crăciun ale copiilor de credinţă catolică, juriul şi instructorii premiind aproape pe toată lumea.

Este adevărat că în juriu au fost trei profesori de muzică printre care veteranul muzicii populare româneşti din zonă, Prf. Dr. Doru Căpăstraru, dar şi a unui activist cultural de mare calibru Prof. Univ. Dr. Mircea Tutunaru. Din juriu, dintre motreni au făcut parte printre alţii, Ana Ionele, Romulus Modoran, Daniel Popescu şi un reprezentat al liceului de muzică din Tg. Jiu.

Pentru a nu neîndreptăţii copiii, dar şi pentru a respecta dorinţa organizatorilor care nu au putut oferii detalii despre toate premiile acordate de sponsori, vom spune doar că spre deosebire de alţi ani, anul acesta dimensiunea concursului a cuplat alături copiii din Padeş, Glogova, Cătunele, Motru şi Văgiuleşti. Singura localitate care nu şi-a trimis reprezentanţi la festival a fost comuna Samarineşti.
Câştigătorii au fost în totalitate copii pentru că spiritul Sărbătorilor creştine i-a adus pe mulţi să dea reprezentaţii în faţa părinţilor şi a mulţimii care i-a aplaudat cu genereozitate.
O notă aparte au dat-o interpretările live, unde copiii instruiţi de maestrul Gavril Feraru au păstrat strict tradiţia colindului creştin, dar şi linii melodice exersate îndelung.

Una peste alta sărbătoarea de Crăciun începe să aibă o ancoră tradiţinală puternică în Mun. Motru mai ales că Mihaela Cristina Zaharia câştigătoarea de anul trecut a marelui premiu a câştigat anul acesta locul întâi pe Mitropolia Olteniei. În vârstă de doar 9 ani, Mihaela a susţinut un recital format din cinci piese, răsplătit cu aplauze de mulţimea prezentă în sală.

Constantin Bunilă

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.