Conducerea social-democraților s-a reunit miercuri la Palatul Parlamentului, în cadrul Comitetului Executiv Național PSD.Au fost prezenți atât Florin Cârciumaru, președintele PSD Gorj cât și Ion Călinoiu, Președintele CJ Gorj.Ion Călinoiu a venit cu o serie de documente, fundamentări și susțineri pentru promovarea Companiei Energetice Oltenia.
Ion Călinoiu a pus pe masa PSD-ului un proiect de redresare și susținere a CEO
Călinoiu a ținut să fie prezent la CEX-ul PSD de la București pentru a-i prezenta personal lui Dragnea și conducerii PSD o serie de serie de documente, fundamentări și susțineri pentru promovarea Companiei Energetice Oltenia.
Ion Călinoiu față-n față cu Liviu Dragnea
Înainte de a începe ședința conducerii PSD, Liviu Dragnea a avut o discuție cu Ion Călinoiu prin care acesta din urmă i-a înmânat o mapă de prezentare a unui proiect de redresare și susținere a CEO, ținând cont de ultimele schimbări la nivelul costului pe certificatele CO2 și a mixtului energetic.
Practic, Liviu Dragnea va prezenta aceaste documente, fundamentări și susțineri pentru promovarea Companiei Energetice Oltenia pe care le-a primit de la Călinoiu, atât Ministrului Energiei cât și Primului ministru, Dacian Cioloș.
Ce conține mapa pe care i-a înmânat-o Ion Călinoiu lui Liviu Dragnea
În acest moment vă putem prezenta în exclusivitate câteva puncte principale din conținutul proiectului de redresare și susținere a CEO pe care i l-a înmânat Ion Călinoiu
lui Liviu Dragnea.
Mixul energetic – Pe lângă precizarea acestui punct că fiind foarte important, Călinoiu a mai prezentat și unele documente cu privire la poziția României în raport cu folosirea globală a acestor resurse minerale.
Eliminarea discriminării de pe piața energetică a producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune – Energia regenerabilă are sprijin de la stat în detrimentul celei pe bază de cărbune.
Costul certificatelor de CO2, s-au scumpit, să se găsească urgent soluții chiar o soluție de atribuire gratuită.
Deblocarea Planului Național de Investiții – la ora actuală afectează investițiile, programele de mediu care ar putea să se facă prin acest plan, fără costuri suplimentare pentru CEO, sunt blocate.
Planul lui Ion Călinoiu coincide cu cel al Președintelui României, Klaus Iohannis și cel al Poloniei
Mai mult decât atât, din informațiile pe care le avem, Ion Călinoiu a dat exemplu pozitiv poziția Poloniei în ceea ce privește protejarea zonei de exploatare a cărbunelui.Polonia fiind principalul stat care se ocupă de promovarea Eneregiei pe bază de cărbune.
Coincidență sau nu aceste discuții și abordări pe care le-a adus în discuție acum, Ion Călinoiu le-a avut chiar Președintele României, Klaus Iohannis și cel al Poloniei în cadrul Mini-sumitului NATO de la București.
Polonia și România au interese comune în zona energetică
Se pare că, atât Președintele României, domnul Klaus Iohannis cât și Preşedintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda a ajuns la un acord privind susținerea reciprocă a intereselor din zona energetică, mai ales că se știe faptul că cele două state sunt cele mai mari producătoare de energie electrică pe bază de cărbune din Europa.
Președintele Republicii Polone a vorbit despre mix-ul energetic și securitate energetică
Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda a declarat că:
”Am discutat şi despre chestiunile securităţii energetice, lucru care are o importanţă foarte mare. În prezent, Europa trebuie să încerce să-şi asigure suveranitatea, vorbesc despre Uniunea Europeană aici, bineînţeles. Este vorba despre folosirea acelor resurse pe care le deţinem noi, cât şi de un oarecare mix energetic şi de diversificarea surselor de energie. Aici am exprimat păreri comune cu domnul Preşedinte, şi anume că trebuie găsite noi soluţii. Nu ne putem permite să fie dependentă Uniunea Europeană ca piaţă care doar primeşte gaz din Rusia şi această dependenţă să crească.”
ecopolitic.ro