Justiția din România a forat prea adânc în politic. Din acest punct de vedere actuala clasă politică a fost decimată, datorită unor denunțuri banale operate de boschetari, asistați sociali și rivali politici aflați în pierdere permanentă de credibilitate. Zile trecute, în Gorj au fost conduși cu cătușe la audieri opt primari, unii dintre ei buni gospodari și suficient de înstăriți ca să nu aibă nevoie de banii oamenilor de afaceri. Mulți primari au acceptat procentul cuvenit primăriei dintr-o afacere pentru că trebuiau să premieze copii valoroși, să ajute bătrânii săraci sau oamenii aflați în limanul nevoii.
Evident ei au semnat pentru banii pe care administratorul oricărei firme i-a oferit ca urmare a unor discuții cordiale pe care au purtat-o cu primarii ca de la om la om. Procurorii n-au anchetat ce s-a întâmplat cu banii pentru că anchetele nu ar mai fi fost spectaculoase, la fel ca și arestările. Justiția nu plătește prejudiciul de imagine adus nimănui și de aceea până la vară asemenea acțiuni se vor intensifica descurajând total candidatura oricărui om pentru funcția de primar care devine o meserie din ce în ce mai periculoasă, care poate conduce direct edilul către pușcărie. Cred deja că se exagerează cu supracorupția din România, deoarece nu suntem o națiune de hoți și de borfași. Mai cred că la alegeri nu vom avea nici candidați buni, dar nici alegători suficienți care să certifice o competiție electorală decentă.
În orice caz edilii care au avut de înfruntat situații de incompatibilitate sau procese în instanță se vor retrage lăsând în urma lor un loc greu de ocupat de către alți candidați cu șansă . Aceștia nu vor fi nici cunoscuți și nici recunoscuți de electorat, fapt care va determina un interes scăzut al populației pentru politică și în același timp o stare de stoicism generalizată. În acest fel greutatea opțiunii electorale se va axa pe performanțele guvernului prezidențial, care dacă va continua politica de austeritate ar putea asigura o victorie confortabilă a stângii în alegerile parlamentare, chiar dacă o mare parte a candidaților vor fi anonimi din punct de vedere politic. Un singur amănunt ar putea perturba starea de apatie populară: reforma teritorială administrativă cu reducerea numărului de comune și trecerea la regionalizare.
Acesta ar putea fi un act de curaj dar și o sinucidere politică a Guvernului Cioloș.
Constantin Bunilă
