Doar 2.000 de fermieri şi-au declarat veniturile la Fisc

0
198

Gorjenii care obţin venituri din agricultură au trebuit să le declare la Fisc, pentru impozitare. Deşi legea prevede amenzi pentru cei care o ignoră, fermierii din Gorj nu s-au înghesuit la ghişeele Direcţiei de Finanţe, pentru a-şi depune declaraţiile.

Ca în multe alte judeţe din ţară, şi la Gorj, numărul celor ce au depus aceste declaraţii nu a depăşit cu mult 2.000 de fermieri, mai precis 2.031, şi asta în condiţiile în care Guvernul a prelungit cu o lună termenul pentru depunerea la Fisc a „Declaraţiei 221” privind veniturile din activităţi agricole. După ,,păsuirea” din mai, agricultorii au fost nevoiţi să depună, până la data de 25 iunie, declaraţia de venit. Nici acest termen nu i-a convins pe gorjeni că trebuie să scoată „la vedere” veniturile.

Circa 24.000 de fermieri în Gorj

Constantin Negrea, directorul APIA Gorj, a precizat că faţă de anul trecut, când au depus cereri pentru subvenţii 25.650 de fermieri, anul acesta numărul lor a scăzut la 23.800. Negrea este de părere că numărul lor este mai mic faţă de anul precedent, pentru că aproximativ 700 dintre ei nu au achitat debitele din anii anteriori şi au crezut că astfel o să scape, însă pe numele lor au fost întocmite procese verbale de recuperare a sumele primite în perioada 2008 şi 2012.

Cei care nu au depus declaraţiile la Fisc riscă amenzi de până la 500 de lei. Impozitul la norme de venit va fi plătit de agricultori în două tranşe, până pe 25 octombrie, respectiv până pe 15 decembrie.

Cine nu plăteşte impozit

Agricultorii care obţin venituri din cultivarea produselor agricole vegetale, din exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, de arbuşti fructiferi şi altele asemenea şi din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, au de dat bani statului.  În categoria produselor vegetale intră, de exemplu, cerealele cultivate pe o suprafaţă de peste 2 ha, pentru care norma de venit este de 449 de lei, la care se aplică impozitul de 16 la sută, contribuţia la buget fiind, astfel, de circa 70 de lei.

Veniturile din activităţi agricole neimpozabile sunt: cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr, tutun, hamei – până la 2 ha; legume în câmp – până la 0,5 ha; legume în spaţii protejate – până la 0,2 ha; leguminoase pentru boabe – până la 1,5 ha; pomi pe rod – până la 1,5 ha; vie pe rod – până la 0,5 ha, flori şi plante ornamentale – până la 0,3 ha.

Animale: vaci şi bivoliţe – până la 2; ovine şi caprine – până la 10; porci pentru îngrăşat – până la 6, albine – până la 50 de familii. Nici fermierii care au până în 100 de păsări de curte nu vor plăti impozit.

Alexandru Preda

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.