Datorită unor verificări şi controale realizate de inspectori guvernamentali la Complexului Energetic Oltenia s-au constatat mai multe nereguli comise pe o perioadă de doi ani (2010-2012), la complexele energetice de la Rovinari, Turceni, Craiova, precum şi la SNLO. Ca urmare a acestor nereguli constatate, Guvernul va sesiza DNA-ul.
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.
Conform notei de control întocmită de către inspectori s-a constatat că, în perioada verificată, la nivel acestor companii au fost încheiate un total de 76 contracte de sponsorizare de peste 19 milioane lei. CE Turceni a încheiat contracte de sponsorizare în valoare de 459.949 lei, CE Craiova a încehiat 10 contracte pentru 1,68 milioane lei, iar la Rovinari au fost încheiate 34 decontracte în valoare de 16,9 milioane lei.
Controlul a mai scos la lumină, că în perioada ianuarie 2010 – 31 mai 2012, societăţile din care a fost constituită CE Oltenia au încheiat “un număr mare” de contracte. 45 de contracte în valoare de 82,1 milioane lei cu Alpha Construct Drobeta-Turnu Severin, 26 contracte de 41,4 milioane lei cu Succes Nic Runcu şi 84 de contracte în valoare de 183,7 milioane lei cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse Bălteni.
Au fost încheiate 58 contracte, contracte subsecvente,acte adiţionale, prin care companiile care au format CE Oltenia au încheiat angajamente legale în cuantum total de 219,2 milioane lei în perioada supusă controlului. Actele juridice nu au fost niciodată supuse controlului financiar preventiv.
În 2011, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, a suplimentat prin intermediul unui act adiţional un contract cu 16.440 lei (33,59% din valoarea contractului iniţial). CE Rovinari a încheiat acte adiţionale la trei contracte cu suplimentarea valorii cu 7,1 milioane lei, reprezentând peste 20% din valoarea iniţială, toate fără aprobarea Ministerului Economiei.
,,Prin suplimentarea valorii contractelor iniţiale cu peste 20%, fără aprobarea Ministerului Economiei, cu eludarea prevederilor legale, a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse şi Succes Nic Runcu, respectiv Expres Transport şi Succes Nic Runcu”, afirmă inspectorii.
O altă concluzie la care au ajuns inspectorii este aceea că, deşi legislaţia interzicea companiilor de stat să achiziţioneze autoturisme în lipsa unei aprobări din partea Guvernului, aceste companii au făcut astfel de achiziţii. Au fost întocmite contracte de închiriere în valoare de 1,1 milioane lei fără memorandumuri aprobate de Guvern.