Craiovenii au fost martori la vernisajul expoziţiei de fotografie-document, joi, 27 iunie, în Piaţa William Shakespeare. În centrul Băniei, aceştia au putut admira, într-un labirint organizat în aer liber, o poveste ,,creionată” din fotografii-document ce surprind viaţa satului oltenesc, cu tradiţiile şi obiceiurile ei din a doua jumătate a veacului al XIX-lea.
Tradiţie oltenească în 100 de fotografii
Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, organizează Festivalul Naţional de Fotografie-Document, ajuns la cea de-a VI-a ediţie, şi îşi propune, prin intermediul programului ,,Descoperă Secretele Olteniei”, să rememoreze şi să aducă mai aproape de oameni ,,fragmente de istorie” din zona Olteniei prin intermediul a 100 de fotografii-document.
Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei, a precizat că expoziţia va putea fi vizionată până la data de 4 iulie, iar în fiecare seară, începând cu orele 21:00, timp de o oră, vor rula filme etnografice. Sâmbătă şi duminică, participanţii au putut urmări o serie de ateliere de creaţie în care au putut desprinde arta meşteşugului tradiţional. ,,(…) între orele 21.00 şi 22.00, vor rula, tot în acest spaţiu, filme documentare cu caracter etnografic”, a precizat directorul Muzeului Olteniei.
Ion Prioteasa, cu Dincă Schileru-n gând
Ion Prioteasa, prezent la eveniment, a vorbit despre locul inedit în care ceila MuzeulOltenieiau hotărât să organizeze ediţia din acest an a festivalului. Acesta consideră că expoziţia, organizată în aer liber, este una ieşită din comun şi că astfel muzeul se mută ,,în agora”, mai aproape de oameni.
,,Haiducul” din Gorj, Dincă Schileru, a fost ,,prezent” la eveniment, în ipostaza de ,,invitat permanent”, iar prin postura sa, alături de alte nume mari ale secolului al XIX-lea din Oltenia, a încercat şi probabil că a şi reuşit să aducă mai aproape ,,ipostazele” prin care au trecut românii de-a lungul timpului.
Originar din Schela Gorjului, ,,domiciliat” din Bâlteni, şi deputat cu nouă mandate în Parlamentul României, Dincă Schileru, mândru de originile sale, este singurul parlamentar care a avut ,,tupeul” să calce în sălile legislaturii, îmbrăcat în costum popular gorjenesc.
Ion Prioteasa a ţinut să amintească în deschiderea manifestării de ,,haiducul” cu 42 de zile de şcoală care a intrat în folclor. ,,(…) în partea a doua a secolului al XIX-lea, românii nu ieşiseră din bordeie, iar casele cele mai arătoase erau aşa-numitele hanuri. Personaje intrate în folclor, cum este Dincă Schileru, îşi au şi ele locul aici. Chiar îmi aminteam de melodia aceea: «Cine-a fost stăpân în Gorj,/Fost-a Tudor şi Magheru/Şi-acum e Dincă Schileru». Ne face o deosebită plăcere să vedem diferitele ipostaze prin care a trecut românul, de la momentele de bucurie, de la nuntă, la înmormântare, la tradiţii”, a mai declarat Ion Prioteasa.
ALEXANDRU PREDA