Criticul Gheorghe Grigurcu uitat lângă calorifer

0
274

Criticul Gheorghe Grigurcu uitat lângă  calorifer

Criticul, istoricul literar, jurnalistul, poetul şi polemistul Gheorghe Grigurcu a fost uitat de către autorităţile locale din Târgu-Jiu, lângă calorifer… la manifestarea dedicată înfiinţării Institutului Cultural Român Oltenia Gorj.

Se pare că la Gorj cultura, oamenii importanţi şi personalităţile sunt lăsate pe de lături (din ignoranţă poate), de cele mai multe ori în favoare imaginii politice, în favoarea imaginilor de ansamblu şi a neîntelegerilor ce apar şi în acest segment al culturii şi asta aşa pentru că totul e controlat de culori şi biştari. Dacă pentru promovarea lui Constantin Brâncuşi nu se fac extreme de multe comprmisuri, lucruri concrete vreau să spun, nu doar imagini de propagandă şi multe vorbe, de ce s-ar mai deranja cineva să îl invite pe ultimul mare critic literar al României să rostească câteva cuvinte la o manifestare culturală, la  manfiestarea Institutului Cultural Român.

E poate, firesc pentru unii, care îşi dau aere de intelecutali, dar nu sunt oameni în adevaratul sens al cuvântului să îl ignore pe cel care i-a cunoscut pe Tudor Arghezi şi Lucian Blaga. E neimportant că şi atunci a încercat să fie uitat ( tot din cauza unui regim sau a altuia) datorită legăturii lui cu diferite personalităţi ale vremii care nu erau pe placul… cuiva.

Se pare că şi astăzi, dupa multă, multă vreme, după 20 şi ceva de ani de o aşa zisă democraţie, cenzura pare să persiste, iar din diferite motive valorile noastre sunt date la o parte, sunt lăsate uitarii… lângă  calorifer.

Şi probabil că şi acesta a fost scopul… să fie lăsat uitării, lângă calorifer. Spun acest lucru pentru că preşedintele ICR, Andrei Marga este promotorul caloriferului. Să fie oare în continuare un calorifer targetul de promovare al institutului? Să fie oare daţi la o parte Brâncuşi, Grigurcu, dar şi alte personalităţi ale culturii române pentru un calorifer? Poate că da… poate că Gheorghe Grigurcu a fost lăsat de unii lângă calorifer, doar aşa pentru a-l prmova ca o ,,invenţie transilvăneană” şi o adevărată descoperire în domeniul tehnicii. Asta aşa pentru că noi suntem români, avem spirit balcanic şi am inventat şi apa caldă, dar nu avem pic de respect pentru cultura, ci, de ceva vreme noi respectăm ,,circul”.

 

Alexandru Preda

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.