,,Câmpia Soarelui” la ceas aniversar. Tudor Vladimirescu alături de oficialităţile gorjene

0
263

 Duminică. Padeş. ,,Câmpia Soarelui”, agitaţie, lume luminată,  militari,  actori, mulţi aleşi şi deşi suntem deja în iunie, multe maşini de ,,MAI”.

Primarul Troacă ,,prins” în mişcarea populară

         Edilul comunei Padeş, Mihail Troacă a vorbit în deschiderea manifestării despre importanţa mişcării populare pornită de la Padeş, despre greutăţile poporului român de atunci şi acum cât şi despre obiectivele urmărite de  însuşi Tudor Vladimirescu în urmă cu 192 de ani, când, prin ,,Proclamaţia de la Padeş”,  cerea, printre altele, reducerea fiscalităţii şi  a corupţiei, obiective pe care speră să le atingă chiar şi el. ,,(…) Mişcarea populară care a  pornit de aici dela Padeş, în frunte avându-l pe domnul Tudor Vladimirescu a fost cauzată de viaţa grea, devenită insuportabilă pentru popor, din cauza asupririi de către conducătorii fanarioţi şi dregătorii neamului nostru”, a precizat Mihail Troacă.

Oficialităţi pe ,,Câmpia Soarelui”

Amfitrionul evenimentului, preşedintele Institutului Cultural Român Oltenia Gorj, Ion Cepoi a ajutat la buna desfăşurare a manifestării şi l-a ,,numit” pe prefectul judeţului Gorj, Ion-Claudiu Teodorescu ,,căpitan de panduri”, îndemnându-l să rostească alocuţiunea de deschidere. ,,(…) Această sărbătoare are o semnificaţie multiplă, îl amintim pe Tudor, un erou al neamului care a unit românii un pic mai devreme, imediat după Voda-Mihai. Ne plecăm capetele în faţa eroilor şi ne închinăm astăzi în faţa demnităţii pe care ei au lăsat-o şi pe care noi suntem obligaţi să o păstrăm”, a precizat prefectul de Gorj.

La manifestare au mai fost prezenţi  Ion Călinoiu, Florin Cârciumaru,  Dan Ilie Morega, Ciprian Florescu, Gheorghe Nichifor, Alexandru Păsărin alături de parlamentarii Ion Cupă şi Toni Greblă, dar şi artistul fotograf Vasile Pleşa.

Troacă dă cu gardu’ de pământ

Sâmbătă, cu doar 24 de ore de ,,declanşarea revoluţiei”, spune gura lumii, ,,burghezii” au hotărât să blocheze ,,poteca de acces” ce face legătura între monumentul lui Tudor din ,,Câmpia Soarelui” şi zăvoiul unde se distrează sătenii, ,,pandurii şi prietenii lor”, bâlciul  de la poalele pădurii cu corturi pentru aleşi şi alegători. Se pare că intervenţia promptă a edilului din localitate şi spiritul său de negociator au făcut ca în ziua evenimentului calea de acces să fie deschisă ,,traficului pietonal”. Mărturie stau bucăţile de gard proaspăt montate după care dărâmate!

Tudor Vladimirescu îşi prezintă sabia unui copil

Actorii Teatrului Național „Elvira Godeanu” au prezentat ca-n fiecare an în faţa mulţimii ,,momente de istorie”  ” lângă mausoleul ,,dintre garduri”, pentru ca cei prezenţi, de la omul de rând şi până la oficialităţi, să nu uite sacrificiul eroilor neamului şi dorinţa arzătoare pentru dreptate şi adevăr. Până să-şi intre-n rol ,, Domnul Tudor” a ţinut prima lecţie de istorie  unui copil, care îşi găsise loc aproape de zâmbetul mamei, prezentându-i sabia nu ca pe-un instrument de scindare a copilăriei ci doar ca  pe-o jucărie care a reprezentat, nu demult în trecut, poate, simbolul  dreptăţii .

Comunismul a murit. Trăiască ,,comunismul”!

         Comunism a murit, dar spiritul său liber mai bântuie prin  ţară. După câte văd, în mare parte cam aşa e, după câte văd, au trecut 20 de ani şi sunt convins că o să mai treacă alţi 20, degeaba. Nu am de gând să fac pe editorialistu’ aici şi să dezvolt acest subiect, ci o să mă rezum strict la un lucru întâmplat şi observat chiar de mine după ,,finalizarea” manifestării. Militarii prezenţi la ceremonial au fost suiţi într-un ,,camion de transport marf㔺i li s-au transmis urări, după modelul: <<  – nu mai avem nevoie de voi frate, stânga-mprejur la unitate! >>.

 

ALEXANDRU PREDA

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.