BUDAPESTA SE PREGĂTEŞTE SĂ CUMPERE OFICIAL PĂMÂNTURILE ŞI APELE MINERALE DIN TRANSILVANIA

0
223

avion teren agricol

Pentru că de la 1 ianuarie statul român a eliminat orice restricţie impusă cetăţenilor străini care ,,binevoiesc” să cumpere pământ în România, vecinii de la vest s-au hotărât să creeze o strategie prin care Ungaria să poată achiziţiona teren agricol şi pădure în România.

,,Avem un program în acest sens, care în esenţă presupune că, dacă cineva vrea să îşi vândă pământul, atunci poate încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească rentă viageră. Mai mult, dacă doreşte, el poate rămâne titularul pământului pe perioada vieţii. Evident că se pune întrebarea ce va face statul ungar cu o bucată de pământ de la marginea unui sat secuiesc? În principiu îl poate da unui tânăr fără pământ, dar dornic să îl prelucreze”, susţine Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la Bucureşti, citat de portalul szekelyhon.

Diplomatul maghiar nu crede că statul vecin va fi asaltat de oferte din România. “Este posibil ca satele din Transilvania să fie sărace şi cu o populaţie îmbătrânită, dar convingerea noastră este că ei ţin la pământurile lor. Aceasta este o trăsătură istorică a omului din Ardeal, dar în special a celui din Ţinutul Secuiesc. Ungurul nu se desparte cu plăcere de pământul său. Apoi se amplifică procesul de migrare de la oraş la sate, un proces natural şi în România. Cine nu are un domiciliu stabil şi un loc de muncă la oraş, acela va migra la rădăcinile sale săteşti, având fantezia unui viitor în agricultură”, mai spune Szabo Jozsef Andor, citând ziaristionline.ro

Strategii pentru fondul forestier şi apele minerale româneşti

,,Singura diferenţă este că aceste strategii nu au fost gândite la Budapesta, ci au fost elaborate chiar de autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc. Văzând cu ce rapiditate dispare fondul forestier, ei au apelat la statul ungar pentru ajutor. Multe primării dispun de propriile păduri, sunt incapabile să le managerieze, dar nici nu vor să le vândă. Vreau să amintesc aici şi de apele minerale, o oportunitate nouă de care încă foarte puţini ştiu. Nu mă refer la râuri şi lacuri, ci la izvoarele de ape minerale mai mult sau mai puţin exploatate. Este inadmisibil ca o apă minerală renumită precum Biborţeni să intre în faliment, când apele minerale îşi trăiesc perioada de renaştere în toată Europa”, mai spune diplomatul maghiar.

El consideră că nu există nici un motiv pentru o ,,reacţie isterică a naţionalismului românesc”. ,,Nu ne temem că ar putea apărea un război diplomatic, deoarece noi sprijinim doar drepturi fundamentale din cadrul Uniunii Europene. Acestea au fost acceptate de ambele ţări, atât România, cât şi Ungaria, cu amendamentul că legea agrară din România este construită pe modelul din Ungaria. Dacă statul român poate proteja terenurile şi ţăranii activi, atunci e foarte bine. Dar dacă nu este capabilă să ofere nimic pentru anumite terenuri, atunci piaţa e liberă şi poate cumpăra oricine, nu trebuie neapărat să fie maghiar, poate să fie danez sau francez”, a încheiat reprezentantul Ambasadei Ungariei de la Bucureşti, citând ziaristionline.ro

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.