Atenţie la alimentaţia specifică sărbătorilor pascale!

0
251

An de an, zeci de gorjeni ajung pe paturile spitalelor după ce mănâncă sau beau prea mult în perioada sărbătorilor. Medicii recomandă cumpătare şi evitarea exceselor alimentare, mai ales în cazul bolnavilor cronici. De asemenea, este necesar să se ţină cont de sfatul specialiştilor în privinţa preparatelor forte ale Paştelui: ouăle roşii, mielul şi vinul.
Trecerea de la post la o alimentaţie obişnuită poate da bătăi de cap celor cu probleme digestive. Aşadar, cel mai bine este ca cei care au ţinut post să nu se înfrupte cu mâncăruri în exces, ci doar să guste câte puţin din toate. Chiar şi cei care nu au postit trebuie să fie atenţi în privinţa alimentelor consumate în perioada sărbătorilor pascale. “Punctele cardinale ale sărbătorii de Paşte sunt: oul, mielul şi vinul. Se impune precauţie în privinţa fiecăruia dintre aceste produse”, menţionează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj. Pentru a nu avea probleme în privinţa consumului de ouă, medicul Mihai Moisescu precizează că “oul proaspăt se ţine patru zile la temperatura camerei şi trei săptămâni la frigider. Pentru că are coaja permeabilă, oul trebuie spălat de câteva ori; se aşează în cutie cu partea ascuţită în jos. Foarte important de reţinut este că ouăle fierte se digeră în trei ore; cei care au un colecist mai leneş trebuie să ştie că ouăle pot produce colici abdominale. De asemenea, nu trebuie să uităm că gălbenuşul de ou are colesterol mare”.
Mielul trebuie să aibă peste 12 kilograme
Cât priveşte carnea de miel, o adevărată vedetă în cadrul meniului pascal, ea trebuie preparată după reţete speciale şi este bine să o consumăm cu moderaţie, fiind o carne grea pentru stomac. În plus, mielul din care se face friptura ar trebui să aibă peste zece kilograme. “Este bine ca mielul să fie de peste 12 kilograme pentru că dacă este sub 12 kilograme are purină, care este o substanţă toxică pentru ficat şi pancreas. Carnea de miel trebuie să fie de culoare roz pal, elastică şi acoperită de o pojghiţă albă şi tare. Mielul cade greu la stomac şi trebuie consumat în cantităţi moderate”, a explicat Mihai Moisescu, preşedintele APMF Gorj.
Moisescu: „Vinul roşu este cel mai bun”
O altă „piesă de rezistenţă” a mesei festive de Paşte este vinul. La acest capitol, cel roşu este mai bun, fiind un excelent antioxidant. „Vinul roşu este cel mai bun. Este un puternic antioxidant. Singurul minus al vinului roşu este acela că el conţine tanin, care dă dureri de cap la persoanele cu migrene. Europenii recomandă un consum de 2-3 pahare pe zi la femei şi 3-4 pahare la bărbaţi. Şi vinul alb este antioxidant şi nu conţine tanin, deci nu dă dureri de cap”, susţine Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj. Specialiştii îi sfătuiesc pe gorjeni să consume alcool în limite normale, evitând excesele. Mesele servite în ziua de Paşte trebuie să fie cât mai mici şi dese; de asemenea, ar trebui evitate alimentele grase, prea condimentate şi băuturile acidulate.

Carmina WEBER

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.