A luat naştere Filiala ICR Oltenia Gorj
Ceremonia a avut loc în clădirea Bibliotecii universitar centrale ,,Tudor Arghezi” din Tîrgu-Jiu, iar cu acest prilej a fost semnat şi un parteneriat între Consiliul Judeţean Gorj şi Filiala Institutului Cultural Român.
Lume luminată, cum se spune! S-au vânzolit printre alţii în clădire: Andrei Marga (preşedintele Institutului Cultural Român), Adrian Gorun (preşedintele Senatului Universităţii ,,Constantin Brâncuşi”), Florin Cârciumaru (primarul Municipiului Tîrgu-Jiu), Ion Călinoiu (preşedintele Consiliului Judeţean Gorj), Ion Cîlea (preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea), poetul Viorel Gârbaciu( directorul Scolii Populare de Artă), Vasile Fuiorea (preşedintele filialei Gorj a U.A.P) , artistul plastic Mihai Ţopescu, jurnalistul Gigi Ciuncanu, poetul Alex Gregora, Ion Cepoi ( directorul filialei Oltenia Gorj a ICR ), jurnalista Minodora Sucea, poetul Spiridon Popescu, Teodor Abagiu (director al săptămânalului ,,Oglinda Gorjului”)…
Ion Călinoiu s-a angajat că instituţia pe care o reprezintă o să susţină şi financiar activitatea filialei, iar Andrei Marga a declarat în mod public că scopul acestui proiect este acela de a promova cultura locală româneasca la un nivel internaţional, filiala de la Tîrgu-Jiu urmând să fie condusă de Ion Cepoi (director al Filialei Oltenia Gorj a ICR) şi Mirela Pîrvulescu (director adjunct). Visul domnului Marga de a vedea zeci şi sute de turişti îmbarcându-se în trenuri şi microbuze ce o să pornească din capitală spre renumitul oraş a lui Brancuşi sper să se împlinească.
Până atunci… calea e lungă! Şi pentru că a fost un eveniment socio-cultural, anumite persoane au avut grijă să amintească incompetenţa înaintaşilor (asta e o boală la noi, nu contează culoarea, emblema sau timpul, e necesar să menţionezi lucrurile de genul ăsta) şi bineînteles, subtil, să ridice-n slăvi premierul .
Dar să trecem peste aceste lucruri minore, neimportante şi care au loc la orice eveniment cultural de la noi… să trecem peste rutină! Şi dacă reuşim să trecem peste rutină, poate încetul cu încetul ceva se va schimba… poate… Gorjul cu al său Tudor Arghezi, cu al său Tudor Vladimirescu, cu ,,cel mai mare sculptor, al omenirii, Constantin Brâncuşi” o să ajungă să reprezinte un important punct turistic la nivel european. Şi aici nu e vorba doar de Gorj… e vorba de extrem de multe locuri şi oameni din România…
Ideea rămâne aceeaşi… că sunt creeate nişte instituţii care ar trebui să promoveze şi să dezvolte România, dar de cele mai multe ori, acestea ajung în incapacitatea de a mişca un deget pentru a realiza dezideratul pentru care au fost creeate. Nu ne rămâne decât să sperăm că România o să fie alta, că lumea o să participe la astfel de ceremonii culturale fără a interfera cu politicul şi că cei mai mulţi dintre români nu o să mai cumpere prostie pentru a-i umple pe alţii de bani.
În ziua de azi, eşti exact ce consumi, exact ce cumperi! Aşa că te blestem să zaci în cultură şi să te te-nchini, fără bani, la Brâncuşi!
Alexandru Preda