Asta-i România: Utilaje miniere vândute la fier vechi, zăcăminte bogate declarate epuizate şi mine închise pe bandă rulantă

0
702

Țara ta, spre deosebire de altele, are lipsuri, lipsuri care își au cel mai probabil locul de naștere în momentul instaurării regimului comunist. Țara ta își târăște lipsurile patruzeci și ceva de ani și mai apoi 22 (de tranziție) o întorc înapoi.
Țara despre care vorbesc nu îmi aparține, nu e a mea, e pur și simplu țara ta…

România, 23 septembrie 2013, ţara e încă zguduită şi împărţită de săptămâni bune de fenomenul Roşia Montană. Această trăncăneală însă, ne-a făcut să uităm să privim în urmă. De aproape două decenii românii şi-au cam dat singuri cu stângu-n dreptu’, au falimentat întreprinderi şi companii de stat, au declarat zăcăminte bogate ca fiind deja epuizate când nici măcar nu se exploatase acolo, au închis mine, au vândut utilaje industriale la fier vechi şi au transformat oraşe industriale în fantome ale trecutului socialist.

moldomin

Şi pentru că avem resurse, şi suntem ,,o ţară africană” exploatată de bogaţii lumii am început să pierdem pe mâna noastră cele mai importante zăcăminte uneori fără să ştim.

Străinii îşi trimit spioni după care vin şi cumpără la preţuri de nimic şi în secret resursele noastre.

Moldomin vântută la fier vechi 

Statul român a decis să distrugă o companie care timp de 30 de ani a adus profit. Pentru că era considerată nerentabilă, Moldomin a ajuns pe mâna unui lichidator judiciar. Astfel după ce s-a vândut absolut tot ce se putea vinde, s-a vândut în cele din urmă şi zacământul de cupru pe 4 milioane de euro pentru compania sârbească MINECO care şi primeşte licenţă de exploatare.

La Moldova Nouă resurse de subsol nu se opresc doar la cupru, ci şi la alte materii prime folosite în fabricarea armelor, de aici şi interesul ruşilor care şi-au trimis în zonă spioni pentru a aduna informaţii.

Şi astfel, în scurt timp, în nici 3 ani, colosul industrial de la Moldova Nouă a ajuns să fie una cu pământul.

Întrebarea e foarte simplă; de unde să ştim noi ce se ascunde sub picioarele noastre când nu s-a mai investit de aproape 2 decenii în cercetarea solului? România ajunge astfel să fie sărăcită de resurse pe care nu le vindem pentru că nu există în nici un document, dar care sunt exploatate de cumpărător fără să plătească redevenţa pentru ele.

Cuprumin Roşia Poieni, cel mai mare zăcământ de cupru din Europa

Este cel mai mare zăcământ de cupru din Europa evaluat la 17 miliarde de euro, dar care este dator la stat. La recomandarea FMI, Guvernul l-a scos la vânzare pentru infima sumă de 350 de milioane de euro. Dar la Roşia Poieni nu e doar cupru, se găseşte şi sulf, aur sau argint.

Astfel România e vândută la bucată, drept o ţară epuizată, dar care ascunde în subsol unele dintre cele mai mari bogăţii la nivel european.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.