Dacă eşti din Peştişani şi nu eşti mason înseamnă că eşti ,, nepotul” lui Constantin Brâncuşi sau ai ucenicit la poza cu Dumnezeul lui Vasile Blendea.
Chiar Vasile Blendea, într-un interviu acordat în anul 2002 Revistei AGERO declara că ,,nu m-am folosit de acest grad de rudenie ( n.r. nepotul artistului Constantin Brancuşi) pentru a mă face cunoscut în diverse cercuri, ci mai degrabă pentru a apăra numele unuia dintre cei mai mari artişti ai lumii pe care din păcate mulţi români îl trec la lada uitării, printre şi alţii”.
Mă numesc Sile Brâncuşi sunt nepotul lui Constantin Brâncuşi şi recit poezia ,, Patria” de Zaharia Stancu
Cu Sile Dudescu este altceva. Artistul fotograf Sile Dudescu, în copilărie consuma gazul lămpii pe Zaharia Stancu, Marin PREDA şi Geo Bogza. Îl diviniza pe Tudor Arghezi, dar nu a reuşit niciodată să meargă la Mărţişor, însă păstrează prima ediţie a volumului ,, 1907- PEIZAJE”, în biblioteca unui prieten , de teama de a nu fi devorată de hoţii vârstinici de versuri albe.
Trăieşte la etaj superior, priveşte cumva restul lumii de la etajul patru şi povesteşte, modest,cum o perioada a fost nepotul marelui sculptor Constantin Brâncuşi.
,, Nu că nu am fost mândru când am spus < Mă numesc Sile Brâncuşi sunt nepotul lui Constantin Brâncuşi şi recit poezia ,, Patria” de Zaharia Stancu > dar în gând repetam obsesiv < sunt Sile Dudescu nepotul lui Vasile Daicu, iar patria este din satul meu>.
Se întâmpla, undeva ,parcă nu departe de prezent, eram pionier. În planiştea râului Bistriţa, se anunţase sărbătoare mare. Artişti din toate colţurile lumii veniseră într-o tabără de sculptură, pentru a-l omagia pe Constantin Brâncuşi. Învăţătorul Ionel Pavel, probabil primise o sarcină de partid, ne-a adunat şi ne-a spus că trebuie să urcăm pe scena din tabăra din Hobiţa, să recităm poezii şi să cântăm pentru a înflori procesul artistic. Pentru a demonstra că neamul marelui sculptor cuprinde întreaga zonă , ne-a recomandat să ne spunem , pe scenă, că numele nostru de familie este Brâncuşi. Eu am ieşit în faţa corului, pe scenă şi am spus < Mă numesc Sile Brâncuşi sunt nepotul lui Constantin Brâncuşi şi recit poezia ,, Patria” de Zaharia Stancu >. Ceea ce reţin că Florin Piersic era de faţă şi m-a ţinut în braţe, la partea a doua….cu masa şi dansul.”
Eram îndrăgostir de profesoara de franceză
,, Nelă Blendea, era profesorul de română , dar făcea pe ghidul la casa aceea, pe care unii o considerau < Casa Memorială Constantin Brâncuşi> şi avea puterea să atragă turişti din toate colţurile ţării.
Neamul lui Blendea era mare. Un alt Blendea, Vasile, izbutise prin Bucureşti printre scriitori, era mare ( aşa se spunea pe uliţă). Pentru mine a fost idol. Mi-a arătat cum să reglez obiectivul aparatului de fotografiat, furând lumina şi … era căsătorit cu o profesoară de franceză. Mult timp am crezut că toate femeile frumoase erau profesoare. Eram îndrăgostit de profesoara de franceză. De Paşti sau de sărbători, când trecea prin sat, îl urmăream şi calm îmi spunea < Sile, lumea este aşa cum o prindem noi !> şi îmi dădea câte un film <AZOPAN>, avertizându-mă că cele mai frumoase fotografii nu au fost făcute încă, probabil să-mi dea curaj.”
Sile Dudescu se poate mândri cu faptul că ,, a fost nepotul lui Constantin Brâncuşi”, se poate mândri că este nepotul lui Vaile Daicu, fratele dinspre mamă al artistului fotograf , dar despre ceea ce trebuie să fie mândru este că a ucenicit la poza cu Dumnezeul lui Vasile Blendea, i-a ,,iubit profesoara de franceză” şi i-a călcat urma lumii, pe care subtil a încercat să o prindă… într-un film ,,azopan” prin ,, ferestra cu prag digital”.
Florin Preda-Dochinoiu