Ape poluate la Aiud

0
303

Mii de PET-uei și tone de gunoaie au învadat „Valea Aiudului” după ploile din ultima perioadă. Administrația publică este depățită de situație, iar cetățenii riverani poluează cu bună știință apele.

După toate probabilitățile oamenilor care locuiesc în bazinul hidrografic „Valea Aiudului” nu le pasă de faptul că apa este cea care întreține viața și că dacă apa este „bolnavă” se îmbolnăvesc și cei ce locuiesc în apropierea ei și o folosesc pentru diverse nevoi.

Valea Aiudului și afluenți ei este poluată într-un grad destul de alarmant de activitățile pe care le desfășoară riveranii. Latrinele și cotețele localnicilor, dar și gunoaie aruncate cu nepăsare de turiști își pun amprenta pe calitatea apei ce străbate satele și municipiul. De mii de ori s-a vorbit și s-au tras alarme asupra cantităților uriașe de deșeuri și reziduri care distrug calitatea și aspectul apelor. Se pare că totul a fost degeaba. Localnicii cu greu înțeleg să își mute latrinele și cotețele, ce se scurg în cursul de apa, și să nu mai arunce materiile fecaliere, ori diversele materiale care nu le trebuiesc în apele pârăueilor și ale văii ce străbate municipiul Aiud. La toate acestea se adaugă și „turiștii” aiudeni sau de aiurea, care merg la „iarbă verde”, se răcoresc în apa pârâului și mai apoi arunca deșeurile în apa care le duce unde altundeva decât în… Aiud.

Administrația locală din Aiud se confruntă de ani de zile cu această problemă a poluări apelor și malurilor văii care străbate de la vest spre est municipiul. Poluarea masivă este vizibilă îmediat ce plouă ceva mai tare și crește puțin debitul apelor. Mirosurile îți dau de înțeles că undeva, una sau mai multe latrine au fost inundate și spălate de apele învolburate, asta dacă nu cumva „gospodarul” nu-și curăță el singur latrina și aruncă totul în apă.

În cazul în care plouă abundent și crește debitul poți vedea plutind pe ape o pleiadă întreagă de resturi și deseuri menajere sau gunoaie de grajd. Mii, poate zeci de mii de recipiente de plastic, acele faimoase PET-uri, oferă un adevărat spectacol al unei „caravane multicolore” a indiferenței și inconștienței umane.

Unii spun că este foarte greu să conștientizezi populația, sau că este foarte greu și uneori chiar imposibil să îi faci pe oameni să-și mute din apropierea albiei latrinele și gunoaiele de grajd.

Știu cu toții acest lucru, dar mai știm că dacă vrei poți. Municipalitatea Aiud a înființat la începutul anilor 2000 un post de inspector cu problme de mediu și a încercat educarea populației prin luarea unor măsuri coercitive. Atunci, prin anii 2002-2006, la cererea primarului în funcție, ing. Liviu Octavian Rusu, înspectorul de specialitate însoțit de o brigadă de control a aplicat, în comformitate cu legislația în vigoare, o mulțime de amenzi, care odată contestate în instanță au fost transformate în avertismente deoarece persoanele amendate „nu prezintă pericol social”.

De atunci și până acum liniște și pace. Nimeni nu a mai făcit nimic în afară de a pune din când în când niște afișe sau pancarde ce interziceau depozitarea și aruncarea gunoaielor, ori de a trimite oamenii ce sunt obligați să presteze muncă pentru ajutorul social.

Nu știm când și cum s-au făcut măsurători privitoare la gradul de poluare a apelor ce străbat municipiul Aiud. Cert este că vara, în special când debitul apelor este mai mic și când concentrația de mizerii din apă este mai mare, sute de pești plutesc morți cu burta în sus. Exista în Valea Aiudului câteva locuri extrem de poluate și mizerabile. Acest lucru se vede și simți mai ales în centrul orașului, lângă podul stavilar din apropierea ștrandului municipal, acolo unde mizeriile se adună și dau un aspect murdar apelor care strabat centrul. Aici este „centrul” în care se strâng gunoaiele. Deși amenzile sunt mari oamenii nu au teamă. Ei știu că nu-i amendează nimeni. S-au abișnuit așa, iar obișnuința este a doua natură.

Mai nou, pe malurile apei, chiar în centrul municipiului, sunt depozitate gunoaie de tot felul. Pot fi văzute, pe lângă PET-uri, piese de mobilier, haine rele și zdrențe, resturi specifice barurilor care-și desfășoară activitatea în municipiu, dacă ai timp și vrei să ști cine și ce datorii are poți căuta ăn gunoaiele depozitate pe malul apei și te vei lămurii. Găseștin facturi de utilități cu nume prenume și adresă, găsești acte bancare și poți afla ce rate are X sau Y la bancă. Bonurile de casă cu adresa și codul societăților care le-au eliberat și cantitățile de băutură sau cafelele băute de clientelă sunt cu sutele, în acest fel te poți edifica de faptul că aiudeniilor le plac băuturile ieftine de genul rachiu „Adio mamă” și vodcă „Genocid” probabil singurele băuturi pe care, la veniturile lor, și le permit .

Cu alte cuvinte poți să te edifici cât de gospodari sunt anumiți oameni de afaceri, cât de bogați sunt aiudenii și mai ales cât sunt de interesați edilii de curățenia văii ce străbate municipiul, mai ales că asfel de acte (facturi, acte Bancare, bonuri de casă, etc) au ajuns pe biroul lor.

 

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.