Aiudenii vând din casă pentru a-și lua o pâine
Telefoane, accesorii telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri, ceasuri, scule pentru lăcătușerie, imprimante, cărți, cam asta vând în această perioadă majoritatea aiudenilor.
Lucrurile vândute sunt fie de prisos, fie zac aruncate în vreun colţ de casă de ani buni, fie pur şi simplu reprezintă, pentru cei „strâmtoraţi”, un obiect care poate fi transformat rapid în bani de buzunar. Sute de anunţuri sunt postate săptămânal pe garduri, stâlpi pentru curent electric, în geamurile locuințelor, sau pur și simplu se merge cu lucrurile în talcioc. Şi bonuri valorice pentru produse alimentare se puteau cumpara joi dimineată, însă credem că acest caz eta unul izolat. Un aiudean care a obţinut câteva astfel de bonuri, în valoare de 80 de lei fiecare, le vinde cu 70 de lei. Destui aiudeni îşi vând şi cărţile din bibliotecă. Luaţi la întrebări, mulţi spun că doar fac loc pentru titlurile mai noi, dar recunosc totuşi că au nevoie de bani şi sunt dispuşi să renunţe la orice, la preţuri care se negociază. De asemenea, hainele de pe vremea bunicii, care până nu de mult erau simple vechituri, un fel de second-hand prăfuit, acum sunt în mare trend.
Pe de altă parte, aiudenii îşi vând țuica și viinul din casă. Prețurile variază între 5 și 10 lei pentru vinul de casă și 25 până la 35 lei țuica de prună.
Pe gardurile aiudene poți vedea oferte variate de vânzare câini și pisici, butelii, sau acvarii cu tot cu peşti.
Motivul acestei avalanșe de oferte este unul simplu: nu sunt bani, sau dacă sunt nu ajung.
„Am ieșit în piată cu aceste mărunțișuri pentru a mai câștiga ceva bani. Mi-a venit factura la gaz și nu pot să o plătesc din pensia pe care o am. Este mai mare cu 200 de lei decât pensia!” ne-a declarat Popa Ioan pensionar.
La rândul lui aiudeanul Vasile I. spune că ajutorul lui de șomaj și salatiul minim al soției nu acoperă nici măcar jumătate din cheltuielile de întreținere pentru luna ianuarie: „La cât avem de plățit nu putem să mai și trăim. Ce fac cu copii? Lor le trebuie haine, mâncare și bani pentru școală. Încerc să mai vând și eu ce pot de prin casă și mă rog la Dumnezeu să vină primăvara, sa se încălzească și să iasă verdețurile” a declarat acesta.
Necazurile aiudenilor a facut ca unii să inițieze o mini-afacere. Intreprinzători, unii dintre aiudeni iau în custodie diverse lucruri și „bat” pietele și talciocurile cu ele în speranta de a le vinde cu un mic adaus care să le asigure cât de cât un câștig.
„Merg cu marfă în toate piețele din jurul municipiului. Am fost și în Cluj și în Rârgul Mureș. Câteodata vând binișor, însă sunt dese zilele în care nu-mi scot nici măcar banii de drum. Este cam greu să vânzi vechiturile faă să le restaureși sau să le recondiționezi” ne-a declarat Moldovan P. Unul dintre inediții întreprinzători.
Dorel Lazăr
