Aiud- Piatră de granit la picioarele administrației

0
261

Tiberiu Buduşan

Ziariștii care au fost prezenți astăzi, vineri 29 martie 2013, la conferința de presă a PDL Alba au primit din partea unui consilier local al municipiului Aiud un material care se anunță a fi interesant și lasă semne de întrebare în ceea ce privește gestionarea resurselor urbei. Domnul consilier Tiberiu Budușan, un om de afaceri care administrează o fabrică de pavele de beton vibrocompactat, a atras atenția că administrația locală nu are o evidențiată și o gestiune clară cu piatra cubică de granit recuperată (prin decopartare și înlocuire) de pe străzile ce au fost modernizate. Mai mult de atât, consilierul Budușan a lăsat să se înțeleagă faptul că acest material valoros face obiectul unor fenomene ciudate, cantitatea de granit fasonat în formă de cub variind de la o lună la alta.

Fără a face o analiză amănunțită a acestei dispute ci doar câteva calcule sumare am ajuns la convingerea că omul de afaceri aiudean a greșit, cu mult în minus, estimarea cantității granitului în cauză și că onor Consiliu Local ar trebui să o valorifice, mai ales că este un material scump, exemplul cel mai concludent este cetatea din municipiul Alba Iulia, unde piatra cubică este din granit și este adusă din străinătate, pentru ea plătindu-se bai grei.

Mi-am permis să adaug acestui scurt comentariu „materialul” distribuit de consilierul Tiberiu Budușan pentreu ca dumneavoastră cititorii acestot rânduri să puteți face o analiză obiectivă a situației.

Despte „tirania majorității”

De gâtul administrației locale a municipiului Aiud atârna o mare greutate, greutate de care ar vrea să scape dar nu reușește. Este din piatră şi cântăreşte cca 700 de tone. Vorbim despre piatra cubică rezultată din desfacerea îmbrăcăminţii unor străzi şi trotuare care au fost asfaltate şi care, momentan, se mai găseşte depozitată, o parte, în incinta Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Local, pe strada Tribun Tudoran şi altă parte, aruncată pur şi simplu, pe amplasamentul defunctului DCM.

Au fost încercări repetate de a scăpa de această greutate. În august 2012, a fost iniţiat un proiect de hotărâre care prevedea declasarea şi vânzarea întregii cantităţi de piatră, adică 26 de tone, cât figura în evidenţele contabile ale SPAPL. Argumentele aduse de către consilierii PDL în cursul dezbaterii proiectului, pentru păstrarea şi valorificarea materialului în interesul aiudenilor au învins. PDL a propus atunci utilizarea pentru amenajarea centrului istoric al orașului, amenajarea de alei şi parcări în Parcul Municipal, pavarea unor străzi

de pământ de la periferia orașului, reabilitarea aleilor şi trotuarelor deteriorate din jurul lăcaşurilor de cult, parcări în cartierele de blocuri. Inițiatorul a retras proiectul.

Am salvat piatra! Aşa am crezut, numai că în luna următoare se repune pe tapet vânzarea pietrei, de această dată 122 de tone, se vede că au mai apărut din neant aproape 100 de tone. Şi disputa reîncepe. Din fericire, cu argumentele noastre, am reușit să convingem suficienți consilieri ca să voteze pentru păstrarea pietrei şi, astfel, a doua încercare de a vinde a eșuat.

Lucrurile nu sunt deloc liniștitoare şi suntem convinși că se va încerca din nou obținerea avizului Consiliului Local pentru vânzarea pietrei pentru că este prea mare diferența dintre cantitatea reală şi cea înregistrată în contabilitate pentru a rata ”valorificarea” ei prin vânzare. Dar pentru a preveni acest lucru, noi consilierii PDL am hotărât să începem identificarea locațiilor unde se pot face amenajări cu piatra cubică şi, pentru început, în ședința ordinară din 27.03.2013 am iniţiat un proiect de hotărâre pentru amenajarea aleilor din jurul Bisericii Ortodoxe din Gârbovă de Jos, localitate aparţinătoare municipiului Aiud.

Întrucât piatra există, trebuia să mai identificăm sursa de finanțare pentru materialele conexe: ciment, nisip şi pentru manopera, deoarece în bugetul pe anul 2013 nu erau prevăzute sume pentru asemenea lucrări. Erau prevăzute, însă, cheltuieli pentru: reclamă şi publicitate – 101.260 lei; protocol şi reprezentare 117.500 lei; alte cheltuieli cu bunuri şi servicii – 95.700 lei (total – 314.460 lei). Știinddin Raportul primarului, prezentat cu o lună în urmă, ca în anul 2012 s-au cheltuit 39.000 lei pentru publicitate doar la un singur post de radio din Albă Iulia, care nici măcar nu este recepţionat în municipiul Aiud (ce fel de publicitate şi pentru cine s-a făcut publicitate?) am considerat că se poate renunța la acest gen de cheltuieli inutile şi din sumele alocate în acest an pentru publicitate, protocol şi altele de același gen – în total 314.460 lei – se pot transfera fondurile necesare lucrărilor de la Biserică din Gârbovă de Jos, adică 25.000 lei.

În acest sens, la dezbaterea proiectului de buget, am formulat un amendament prin care solicităm transferarea sumei necesare lucrărilor însă, majoritatea formată din consilierii USL,UDMR şi PP-DD au respins acest amendament. Este regretabil că la Aiud se risipesc banii cetăţenilor pe publicitate, de fapt publicitate electorală, şi nu se găsesc resurse pentru lucruri serioase şi necesare. Fără finanțare pentru executarea lucrărilor a mai rămas varianta să se aprobe acordarea, cu titlu gratuit, a pietrei cubice necesare, urmând că punerea în operă să fie acoperită din sponsorizări ale consilierilor PDL.

Şi a venit rândul proiectului nostru. La discuțiile purtate pe marginea lui am constatat că nu se dorește realizarea acestui proiect. Argumentele de genul

”încă nu ştim ce cantitate de piatră este acolo” nu stau în picioare şi vă spun de ce: din luna august a anului 2012 când s-a pus pentru prima dată în discuție vânzarea şi când am sesizat că sunt neconcordante între cantităţile scriptice şi faptice şi până acum, trebuia să ştim şi câte bucăţi de piatră sunt acolo nu doar câte tone. Nu s-a dorit clarificarea situaţiei pentru că, dacă se dorea, se putea face cu ocazia efectuării inventarului de la sfârşitul anului 2012, care este, de fapt, o obligație legală. Ce ne spune acest inventar? Sunt diferenţe între scriptic şi faptic? S-au înregistrat aceste diferenţe? Nu ştim, deocamdată, dar ceea ce ştim este că, în deplină cunoştinţă de cauză, nu s-a făcut nimic pentru clarificarea situaţiei pentru că cel mai ușor este să pescuieşti în ape tulburi.

Un alt argument al consilierilor de la putere a sunat aşa: ”dacă aprobăm acest proiect o să avem şi alte solicitări, de la alții, căci deja avem o cerere de la Biserică Reformată din Sâncrai şi ar fi necesar a se face ceva şi în incinta cetăţii”. Dar ce este rău în asta? Este o bucurie să auzim că piatră este utilă, că este dorită, că poate fi folosită în interesul aiudenilor şi nu se va da actualei administrații ocazia să o vândă pe 2 lei.

Am înţeles că soarta proiectului s-a hotărât înainte de ședință. Consilierii coaliției USL-UDMR-PPDD, care formează majoritatea în CL, au fost sfătuiţi şi spre rușinea lor au acceptat să respingă, acum, în Postul Mare încercarea noastră, a consilierilor PDL, de a da o mână de ajutor unei biserici de pe raza municipiului.

Credeți, domnilor consilieri, că am iniţiat acest proiect cu scopul de a fi lăudaţi în biserică? Credeți, domnilor consilieri, că trebuie omorâtă orice iniţiativă venită de la oricine nu se afla în barca puterii? Credeți, domnilor consilieri aflați vremelnic la putere, ca pururi cantitatea va bate calitatea?

Coalițiile se fac şi se desfac. Noi vă asigurăm că, indiferent de atitudinea dvs, vă considerăm partenerii alături de care, umăr lângă umăr, depunem toate eforturile pentru a aduce în casele aiudenilor ”mai binele” pe care fiecare îl aşteaptă. Aşa cum noi susținem şi votăm orice proiect, venit din partea dvs., ca plus de bunăstare aiudenilor, ne așteptăm să fiţi parteneri şi să susțineți proiectele noastre din același motiv. Noi, consilierii PDL vom fi întotdeauna partenerii aiudenilor şi vom vota în consecința în Consiliul Local Aiud. (Consilier PDL Tiberiu Budușan)

 

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.