Agheasmă de la poliţiştii locali
De Bobotează, persoanele vârstnice din municipiul Târgu-Jiu i-au primit în case pe poliţiştii locali, care le-au adus agheasmă. O parte dintre aceşti bătrâni sunt nedeplasabili, astfel că gestul poliţiştilor a fost apreciat la adevărata valoare. În aceeaşi zi, mii de târgujieni au format cozi imense în faţa bisericilor pentru a primi agheasmă.
Pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează, preoţii sfinţesc apa, pe care o împart apoi enoriaşilor. Ca şi anul trecut, autorităţile locale au sărit în ajutorarea bolnavilor şi bătrânilor. Mai multe persoane vârstnice, dintre care unele imobilizate, au primit apă sfinţită graţie poliţiştilor locali. Oamenii legii au mers acasă la bătrânii neputincioşi, ducându-le câte o sticlă cu agheasmă. „An de an le aducem bătrânilor bolnavi apă sfinţită. Sunt foarte mulţi bătrâni care nu au pe nimeni şi care se bucură că le ducem apă sfinţită. Din cauza gerului şi a stării lor de sănătate, bătrânii nu pot merge la biserică“, a spus Albert Zorzon, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu.
Vârstnicii au fost deosebit de încântaţi de gestul poliţiştilor, fiindu-le recunoscători pentru efortul de a le aduce agheasma. „An de an îmi aduc poliţiştii locali o sticlă cu apă sfinţită. Abia îi aştept de fiecare dată. Este bine să bei o gură de agheasmă în fiecare dimineaţă ca să-ţi meargă bine toată ziua. Eu nu pot merge. Abia ies din casaă, merg în două bastoane, vai de capul meu”, a spus una dintre bătrânele care a primit apă sfinţită cu ajutorul poliţiştilor.
Bisericile, luate cu asalt de credincioşi
Târgujienii s-au grăbit, ieri, să prindă o sticla cu agheasmă, făcând adevărate cozi în faţa bisericilor din municipiu. Pentru a nu fi probleme, jandarmii au fost prezenţi la datorie şi au asigurat ordinea publică. Ca în fiecare an, gorjenii de toate vârstele au format cozi impresionante în faţa bisericilor unde erau amplasate butoaiele cu apa sfinţită de preoţi. Mulţi dintre credincioşi nu au considerat suficientă o singură sticluţă cu apă sfinţită, ci au luat litri întregi, lucru ce a provocat, ca de obicei, certuri între oamenii care aşteptau la coadă. Până la urmă însă, toţi au reuşit să ia apă sfinţită pe care apoi au dus-o acasă pentru a stropi animalele, camerele sau pentru a o păstra şi a lua în fiecare dimineaţă, aşa cum spune tradiţia, câte o gură pe stomacul gol.
Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Boboteaza semnifică Botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului de către Sf. Ioan Botezătorul, a cărei zi este celebrată imediat după Bobotează, pe 7 ianuarie. Agheasma, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului, alungă bolile şi spiritele malefice. Agheasma este apa „vie”, leacul care revigorează trupul şi sufletul. Se spune că fiecare creştin trebuie să aibă în casă Agheasmă Mare dela Botezul Domnului.Preoţii spun că Agheasma Mare se ia pe nemâncate dimineaţa, vreme de o săptămână, dela Boboteazăpână pe 13 ianuarie, după rugăciune sau după venirea de la biserică.
Carmina Weber