Salvamontiştii gorjeni, pregătiţi să facă faţă provocărilor iernii

0
245

Salvamontiştii gorjeni, pregătiţi să facă faţă provocărilor iernii

 

          de   Carmina Weber 

       Iarna începe să-şi arate colţii. La munte deja s-a aşternut un strat de zăpadă ce măsoară câţiva centimetri buni. Salvamontiştii gorjeni s-au pregătit din timp pentru a face faţă provocărilor acestui sezon şi dau asigurări că vor fi şi de această dată la dispoziţia iubitorilor de munte şi sporturi specifice iernii. Reprezentanţii Salvamont Gorj au verificat traseele turistice încă de luna trecută, vizându-se atât o bună orientare a turiştilor pe timp de iarnă, cât şi semnalizarea zonelor cu risc crescut de producere a avalanşelor. De asemenea, pentru siguranţa turiştilor pe pârtiile de schi, sunt luate măsuri specifice.

 

          Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj a finalizat pregătirile pentru sezonul rece. Au fost verificate traseele montane pedestre, unele dintre acestea fiind închise pe timpul iernii. Până la debutul iernii şi al sezonului de schi, salvamontiştii gorjeni au derulat o amplă acţiune de verificare a traseelor turistice montane, acţiune menită să asigure nu numai o bună orientare a turiştilor pe timp de iarnă, când semnele de marcaj de pe stânci nu mai sunt vizibile datorită zăpezii, dar şi de semnalizare a zonelor cu risc crescut de producere a avalanşelor. „În funcţie de mărimea stratului de zăpadă căzută şi acumulată traseele montane pedestre se vor închide integral sau numai pe anumite tronsoane, temporar sau definitiv, pe durata iernii, dorindu-se, nu limitarea accesului turiştilor către zona montană ci reducerea la maxim a situaţiilor în care aceştia pot fi în pericol”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.

 Fără avalanşe în staţiunea Rânca

            Din fericire, după cum confirmă reprezentanţii Salvamont Gorj, staţiunea Rânca este o zonă unde nu se produc avalanşe. „Trebuie menţionat că zona cea mai solicitată de turişti pe timp de iarnă, staţiunea Rânca, nu este expusă riscului de producere a avalanşelor în zona de acces dinspre oraşul Novaci, primele zone cu risc real de formare şi producere a avalanşelor fiind la circa 3-4 km de limita de nord a staţiunii, către zona alpină înaltă a masivului Parâng”, a menţionat Cornoiu. De asemenea, tot pentru sezonul rece, odată cu prima zăpadă, împreună cu administratorii pârtiilor de la Rânca sunt stabilite măsurile de siguranţă pe pârtiile de schi din staţiune şi se vor amplasa elementele de securitate.

 

Sfaturi pentru schiori

       Pentru că sezonul de schi se apropie, salvamontiştii gorjeni, recomandă iubitorilor acestui sport să îşi verifice echipamentul de schi, verificarea funcţionării corecte a legăturilor de schi, reglajul acestora în funcţie de greutatea schiorului, în multe cazuri aceasta fiind diferită faţă de cea de la sfârşitul sezonului de schi trecut, să ascută canturile şi în primele zile de schi să schieze cu prudenţă, pentru a oferi organismului posibilitatea să se adapteze treptat şi să revină la aptitudinile fizice şi sportive necesare. Mai trebuie precizat faptul că pe durata sezonului de iarnă zona Rânca va fi asigurată non stop cu minimum doi salvatori montani, numărul acestora crescând până la zece salvatori în zilele cu aflux mare de turişti, în weekenduri, vacanţele şcolare, pe perioada concursurilor sportive şi a sărbătorilor de iarnă.

 

 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Dn4Lq0NaDjSe4L3VI_HZmt5g0SpSR0ruXbrhwrMDfRk/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BrB7Y_ym4JJZphL04HZwhrBIxU4CKZYXNhWrmGOJrlY/edit?usp=sharing

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.