CNADNR scoate bani din piatră seacă
La Alba Iulia monitorizarea rovinietelor se face inclusiv în intravilanul localității
Din cauza faptului că primăria municipiului nu a vrut să ia în administrație un pod de peste râul Mureș, posesorii de automobile din cartierul Oarda sunt nevoiți să încalce în fiecare zi legea.
Deși locuiesc în municipiu, cetățenii din capitala de suflet a românilor care circulă cu mașina spre sau dinspre cartierul Oarda, se pot trezi cu amenzi dacă nu au rovinietă.
Aparatul de verificare a vinietei este amplasat pe DN 7, arteră de circulație care străbate de la un cap la altul municipiul Alba Iulia și la mai puțin de 300 de metrii de ieșirea din intravilanul localității.
Verificarea a început în urmă cu aproximativ un an, alternativ, câte nouă zile pe lună. În luna februarie, verificările rovinietelor vor avea loc în zilele de 2, 3 și 4, în zona de la Oarda dar și în alte câte trei zile la mijlocul și la sfârșitul lunii.
Acțiunea CNADNR i-a revoltat pe cetâțenii cartierului aceștia căutând tot felul de soluții salvatoare pentru a „fenta” aparatul de supraveghere atunci când merg sau vin acasă de la muncă sau de la cumpărături.
Potrivit reprezerntanților CNADNR, în ciuda nemulțumirii cetățenilor și oricât ar părea de scandalos, amplasarea acelei stații de verificare a rovinietelor în acel loc este perfect legală deoarece chiar dacă este intravilan, iar legea prevede să ai rovinietă dacă circuli pe drumuri naționale.
Dat fiind această măsură, că vor nu vor, cetățenii care merg sau vin la locul de muncă sau la cumpărături și în drumul lor spre centrul orașului, tranzitează cei aproximativ 2 kilometrii din DN7 trebuie să aibă rovinietă, sau să circule cu mijloacele de transport în comun.
Cetățenii cartierului Oarda, dar și ceilalți din municipiul Alba Iulia pe care nevoia îi obligă să facă drumuri în zona respectivă sunt revoltați și susțin că ceea ce face CNADNR este „o jecmăneală pe față” mai ales că în perioada de monitorizare posesorii de automobile care circula numai în intravilanul localității pot plăti, în funcție de numărul de drumuri făcute, câte o amendă pe zi, amendă care le vine acasă în termen de șase luni de la data în care au fost prinși fără rovinietă.
Potrivit locuitorilor cartierului amplasarea în acel loc a aparatului de monitorizarea s-a facut pentru ca astfel să se facă presiuni asupra Primăriei Municipiului Alba Iulia pentru ca aceasta să ia în administrație podul rutier de peste râul Mureș și portiunea de drum de la intrarea în intravilanul localității până după podul de peste râu.
Dorel Lazăr
