,,Timpul sacru din icoane” – este un sanctuar mobil pentru suflet, accesibil dar neexpus.
Dotat cu transparența retorică demonstrativă este capabil să îmblânzească generațiile de orgolii și să vindece ramele bântuite de imagini astrale. Nu este o derogare de semn ci doar o amplificare a unei geometrii trăite simultan prin prisma inversei perspective. Este un spațiu senzorial, unde poți bate metafore de puritate, pe gulerul încrezut de frumos al poeziei contemporane.
Prin volumul de față poetul Dan Lupescu a depășit demult limitele harului său şi printr-o versiune solemnă aduce astăzi (şaisprezece mai) ,,.. Sânge nou în curcubeu/ Cu tâmple de Dumnezeu/…” , într-un Bucureşti rănit de perfecțiuni şi grandori.
Centrul Cultural Național Tinerimea Română cu ,,cheie-mpărătească, salbă…” la orele 18,00, îşi deschide simbolic porţile, pentru un ,,botez în patru anotimpuri”, cu ritualuri netălmăcite porninte uşor de la ,,perpetua naștere” și duse cu ecou până la ,,pogorârea duhului sfânt”.
Acolo, au permisiunea să facă ,,INSCRIPȚII PE COLOANA CERULUI” : Șeful Departamentului Culte și Cultura din cadrul M.A.I. – preot vicar Niculae Constantin, membrii ai Departamentului Culte și Cultura din cadrul M.A.I. – preot Alexandru Morariu si preot Felix Radu Iulian, directorul revistei “Lamura” – prof. univ. dr. Ovidiu Ghidirmic, redactorul sef al revistei “Lamura” – prof. dr. Marian Barbu, precum și editorul coordonator al revistei “Lamura” – Romulus Turbatu.
Dumneavoastră, celor care ezitați să vă plasați în sălile foșnitoare bucureștene, vă scot la citire un fragment din ,,inscripţia pe troiţă” a poetului :
,,De secară, foaie verde
Hristos păcatul ni-l pierde
Prin vămile suprapuse
Unde nimeni nu se duse
Fără îngeri şi lumină
Mistuind zaua de vină
Ancestrală, biblică-
Evă de duminică,
Deghizată-n solz de stea,
Cu vipera logodită
Şi zidită în ispită…”
Alin BĂLUŢĂ
P.S. Volumul de versuri ,,Timpul sacru din icoane” a văzut lumina tiparului la Editura Alma din Craiova, în anul 2013 iar ,, Poemele din prezenta carte au fost create (cu o singură excepţie) înainte de octombrie 2012 – când scriitorul Corneliu Leu, ajuns la vârsta patriarhilor, a organizat sfinţirea Capelei din preajma Casei cu Lei, Casa-Muzeu de sub respiraţia Munţilor Caraiman din Buşteni. Ţin să-i mulţumesc scriitorului Corneliu Leu pentru imboldul indirect pe care mi l-a dat în construirea acestui volum ilustrat, prin bunăvoinţa Domniei Sale, cu icoane din Capela închinată memoriei Episcopului martir Grigorie Leu, unchiul său”, aşa cum precizează poetul Dan Lupescu în prefaţa cărţii.