SIBIU: VERNISAJUL EXPOZIŢIEI ,,RADU FLORESCU – VIAŢA ŞI OPERA”

0
248

radu florescu 1

În perioada 29 ianuarie — 1 martie 2014, Complexul Național Muzeal ASTRA, instituție aflată sub tutela Consiliului Județean Sibiu, găzduiește expoziția ,,Radu Florescu — viața și opera”.

Radu Florescu (1931-2003) constituie pentru cultura contemporană din România o importantă referință. Arheolog, istoric de artă, profesor și muzeolog de largă cuprindere, învățatul a promovat de-a lungul carierei de peste cinci decenii, idei și lucrări referențiale pentru modernizarea cercetării arheologice, a muzeografiei și formelor de valorificare a patrimoniului cultural național.

Vizionar și totodată modern în conceptele sale, racordat la mișcarea muzeografică performantă, Radu Florescu a ocupat importante poziții în ierarhia instituțiilor specializate, inclusiv aceea de președinte-fondator al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, de președinte al Comitetului național ICOM și Director general al Muzeului Național de Istorie a României. În aceste ipostaze s-a remarcat cu prisosință prin vaste și solide cunoștințe de specialitate și printr-o cultură de excepție, ca și prin energie și o deosebită pasiune.

Profesor de mare reputație, deschizător de orizonturi, autor de cărți, studii, manuale, cursuri și albume, meritele sale științifice sunt larg recunoscute, iar căile deschise de el, în muzeografie, conservare și restaurare, au configurat o adevărată școală națională.

La zece ani de la dispariția celui care a îndrumat și a condus cu competență rețeaua muzeală, a arheologului identificat cu cetatea Capidava, ca și a profesorului îndrăgit de numeroșii săi studenți și doctoranzi, Complexul Național Muzeal ASTRA inaugurează la 29 ianuarie 2014 ora 13:30, în Sala Studio a Casei Hermes, Piața Mică, nr.11, expoziția ce îi este dedicată, deschisă de curator dr. Geanina Ionescu. Vor evoca personalitatea învățatului: Valeriu Olaru, director general al CNM ASTRA, dr. Ioan C. Opriș, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României, prof. dr. Corneliu Bucur, dr. Marian Țiplic, Prorector ULBS.

Sunt așteptați să participe toți cei care l-au cunoscut pe regretatul muzeograf Radu Florescu, cei care i-au fost colaboratori sau prieteni.

Pe durata expoziției temporare ‘Radu Florescu — viața și opera’ (29 ianuarie — 1 martie 2014), Complexul Național Muzeal ASTRA (Piața Mică, nr. 11), prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu. Departamentul de Conservare — Restaurare, organizează următoarele evenimente:

Conferințe

05 februarie, orele 11-12:

Karl Zeno Pinter, Sibiul și Capidava

Adrian Sabin Luca Universitatea sibiană și Radu Florescu

12 februarie, orele 11-12:

Sultana Avram, Radu Florescu și antropologia culturală

Florin Stănescu, Radu Florescu și interdisciplinaritatea

Geanina Ionescu, Radu Florescu, profesorul

19 februarie, orele 11-12:

Corneliu Bucur, Omagiu profesorului Radu Florescu

Lucia Marinescu, Radu Florescu și arta veche

Mircea Tomuș, Radu Florescu și Revista Transilvania

Lansare volum și catalog: 28 februarie, orele 13.30

Lansarea volumului: Radu Florescu, amintiri și evocări

Lansarea catalogului expoziției: Radu Florescu (13.XI.1931-07.IX.2003). Viața și opera

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.