SALONUL DE PICTURĂ ,,ARTE MICI” – EVENIMENT UNICAT ÎN SFERA ARTELOR PLASTICE ROMÂNEŞTI

0
370
Salonul Naţional de Pictură „ ARTE MICI” se vrea un elogiu spiritual dedicat copilăriei. Se vrea, nu numai un descoperitor de imagini, dar, și un interpret corect al acestora, capabil să pună în valoare, fără a distruge, construcția simbolurilor pure.
În urmă cu patru ani, la 25 martie, lua ființă Salonul de Pictură „ ARTE MICI” , cu un format neobișnuit al geografiei de organizare și expunere : sediul Poliției municipiului Motru (spațiul nefiind ales întâmplator ci datorită aniversării, atunci, a 188 de ani de la înființarea Poliției Române și ca un semnal față de atitudinea neobișnuit de refractară a unor reprezentanți ai culturii gorjene, care, tratând arta ca un pamflet cotidian, puneau în spațiul artistic evenimentele din lumea politică).
Totul a început şi ca o alternativă a spontaneităţii şi fanteziei, ca o evadare, o eliberare de regulile impuse. A fost simbolul pur înălţat de Buna-Vestire a Poliţiei Române.
Salonul Naţional de Pictură „ ARTE MICI” este un eveniment unicat, în sfera artelor plastice româneşti, neexistând o altă manifestare, de gen pentru copii, de o asemenea amploare. Este unicat şi surpinzător de frumos pentru că evenimentul este organizat de POLIŢIA ROMÂNĂ, pentru că reprezentanţii ei nu numai că susţin şi acceptă ideea de artă, ci apară drepturile şi libertăţile fundamentale ale fiecărui cetăţean, dreptul la libertate şi viaţă.
Prima ediție a fost surprinzătoare, vreme de zece zile s-au înscris 125 de concurenți, cu 200 de lucrări de pictură. Au fost acordate 21 de premii ,104 diplome de onoare și 15 „titluri de noblețe”. Un an mai târziu , s-au înscris 157 de artiști cu peste 500 de lucrări, micii artiști punând pe hârtie, pânză sau carton propria personalitate, care exprimă perspectiva spațiului unde trăiesc.
Din 2012, concursul a fost deschis şi pentru artiștii români din diasporă şi din Republica Moldova, fiind trimise lucrări ale artisti români care locuiesc în România, Marea Britanie, Australia, Italia şi Republica Moldova, alăturându-se organizatorilor şi alte instituţii sau persoane care au putut să aducă multă bucurile în sufletul copiilor. Evenimentul a fost privit cu simpatie de ziarele româneşti din diasporă, care au dedicat articole ample, popularizând regulamentul de partici pare şi câştigătorii.
La festivitatea de premiere din 2012 au participat nume importante al culturii române, criticul de artă Pavel Şuşară a felicitat organizatorii, găsind foarte interesante lucrările celor înscriși la grupa de vârsta 3-6 ani, accentuând faptul că “pe măsura ce copii cresc intervin deliberările, privirea este mai grăbită iar trăirea aceea unică, în care uimirea și magia se regăsesc natural, începe să se erodeze sau dispare cu totul”
Eu consider că, cei mai importanţi invitaţi au fost copii. Ei au inventat o lume unică , cu întâmplări banale ridicate la nivel de simbol, cu personaje care fac incursiuni în fantasticul ironiei și umorului … tratând soarele ca pe-un personaj figural într-un joc dublu definitoriu și încântător sau atribuind elemnentelor, care compun spațiul plastic, culori sau însușiri ireale („măr alb, frunze albastre”, etc).

Record de lucrări de pictură şi record de premii

 

Ediţia de anul acesta a fost patronată de mai multe instituţii, care în parteneriat au contribuit la reuşita evenimentului. Cu toate că societatea românească este imprevizibilă se lasă ,,mânjită” de cultură, Salonul de pictură ,, Arte Mici”, a reuşit să ofere peste 30 de premii, marele premiul al ediţie fiind acordat de I.P.J. Gorj.
Sunt zeci de premii speciale cu nume frumoase, unele distincţii fiind oferite în memoria unor artişti plastici şi poliţişti plecaţi ,,în misiune pe lumea alălaltă“ ( ,,Premiul Special Iosif Keber”, Premiul Special ,, Florin Isuf”, ,,Premiul special Aurel Potcovaru”, ,, Premiul Special Nicolae Pârvan”, etc.). Premiile încununează efortul artiştilor care au pictat aproape 1000 de lucrări. Chiar ,,tablourile” sunt realizate de prichindei, arta lor are acelaşi tumult, aceleaşi calităţi şi aceleaşi defecte, dar multă, multă puritate.
Pictura prin excelență transmite sensibilitate fiindcă se realizează prin mângâiere

Organizatorii Salonului de pictură ,, Arte Mici” te invită la cultură. Un strop de pictură nu dezbină, ci doar te ambiţionează să realizezi mai frumos, mai interesant, mai mult, mai… şi mai spectaculos.
Pictura prin excelență transmite sensibilitate fiindcă se realizează prin mângâiere. Mângâierea copilăriei și copilăriile artistice sunt necunoscute celor neinițiați în paralelisme sufletești și celor care emit teorii de comparare despre ce au vrut să spună sau ce au făcut artiștii prezenți la acest salon.
Spre deosebire de alte manifestări de artă, Salonul Național de Pictură „ARTE MICI” este un eveniment important, de cultură națională (eveniment clandestin de pată, formă şi culoare), dedicat pictorilor cu vârste cuprinse între 3 si 15 ani şi nu un campionat al artiștilor plastici . Este o mișcare artistica care va lua o şi mai mare amploare în edițiile viitoare, pe fiecare an, de Buna-Vestire a Poliţiei Române.

Florin Preda-Dochinoiu
untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.