„Reverberaţii Brâncuşiene “– un proiect de succes al U.A.P. Gorj

0
298

Reverberaţii Brâncuşiene “– un proiect de succes al U.A.P. Gorj

Patrimoniul cultural gorjean dispune din toamna anului 2012 de o colecţie de artă contemporană, inspirată şi dedicată operei brâncuşiene. Proiectul de constituire a acestei secţiuni provine din responsabilitatea morală a artiştilor contemporani faţă de uriaşa moştenire culturală lăsată de Brâncuşi pe pământul românesc. Iniţiativa aparţine U.A.P. Gorj, condusă de pictorul şi cadrul didactic universitar Dr. Vasile Fuiorea, care, susţinut de colegii săi membri titulari ai Filialei Gorj a U.A.P. din România, a purtat negocierile privind achiziţionarea colecţiei cu autorităţile competente din administraţia locală – Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu-Jiu şi Centrul Municipal de Cultură Constantin Brâncuşi.  Cele 17 lucrări de artă aparţinând  artiştilor plastici gorjeni se constituie în prima colecţie permanentă de artă contemporană brâncuşiană a Primăriei Târgu-Jiu şi a Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

În data de 27 octombrie 2012 în sălile Muzeului de Artă, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Filiala Gorj a U.A.P. din România, au găzduit o serie de evenimente culturale prin care s-a celebrat împlinirea a 74 de ani de la inaugurarea ansamblului brâncuşian: lansarea primului număr al revistei de cultură „Confesiuni”, lansarea unei noi ediţii a cărţii doamnei Sorana Georgescu Gorjan „Aşa grăit-a Brâncuşi” şi expoziţia tematică a U.A.P. Gorj „Reverberaţii Brâncuşiene”. Ansamblul expoziţional compus din treisprezece picturi şi lucrări grafice şi patru sculpturi cu tematică brâncuşiană a fost gândit ca o colecţie unitară menită să aşeze pe harta culturală a oraşului Târgu Jiu creaţii de artă contemporană ale artiştilor plastici gorjeni. Colecţia de Artă Contemporană Constantin Brâncuşi”, aflată din data de 23 noiembrie în patrimoniul  Primăriei Târgu-Jiu şi al Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi conţine următorii artişti şi lucrări de artă:

Vasile Fuiorea

Brâncuşi în atelierul său

50 /65

Pictură  – Ulei pe  carton pânzat

Vasile Fuiorea

Omagiu lui Brâncuşi – Florile nemuririi

81 / 69

Pictură – Acrilic pe pânză

Constantin Dobriţescu

Amurg

73/75

Pictură – Ulei pe pânză

Iliana Gheorghiu

Reverberaţii Brâncuşiene

50 /70

Pictură – Acrilic pe pânză

Florin Gheorghiu

Pe urmele lui Brâncuşi la Viena

100 / 100

Pictură -– Acrilic pe pânză

Florin Gheorghiu

Cronică de atelier

50/ 50

Grafică pe pânză– Tehnică mixtă

Gheorghe Plăveţi

Casă veche

45,5/60

Pictură –Ulei pe pânză

Daniel Şerban

Pendulare zoomorfică

50 /70

Pictură – Tehnică mixtă pe hârtie

Daniel Semenescu

Arca lui Noe

60 / 124

Print pe pânză

Mariangela Vlădulescu

Reînvierea

68 / 90

Pictură – Tehnică mixtă pe carton

Petre Birău

Infinire 1

30 / 40

Pictură – Ulei pe pânză

Romana Ţopescu

Ultimul pas

19 / 26

Colaj – Grafică pe hârtie

Mihai Ţopescu

Portret de bărbat cu urechi galbene

43/ 29 /15

Sticlă colorată turnată

Valentin Duicu

Adam

20/20/30

Sculptură – Bronz

Valer Neag

Devenire

33 /33/ 20

Sticlă, cristal,bronz,metal

Paul Popescu

Aşteptare

25 /12 /12

Sculptură – Travertin

Marius Turcitu

Caleaşcă cu cal

50 / 70

Pictură – Ulei pe Pânză

Prin acest proiect susţinut cu bună intenţie şi viziune culturală de domnul Primar al Municipiului Târgu Jiu, Dr. Ing. Florin Cârciumaru, Filiala Gorj a U.A.P., au dorit introducerea unei idei de actualitate şi anume realizarea unui parteneriat prin care colecţia de artă să fie găzduită, manageriată şi finanţată de instituţiile abilitate ale municipalităţii oraşului Târgu-Jiu. Prin acceptarea acestei iniţiative, Primăria oraşului realizează mai multe obiective:

*Implicarea sa tot mai profundă în dezvoltarea artelor şi a culturii gorjene. Prin această acţiune se întăresc relaţiile fructuoase şi de lungă durată între autorităţile locale şi Filialele teritoriale de artă şi cultură din judeţ. Achiziţionarea colecţiei simbolizează calitatea artei contemporane gorjene şi interesul autorităţilor în dezvoltarea ei continua ca o zestre a moştenirii brâncuşiene.

*Sprijinirea şi promovarea artiştilor locali. Prin prezenta colecţie personalităţile artistice ale oraşului şi judeţului Gorj în domeniul artelor vizuale beneficiază de o promovare intensă, devin mai cunoscuţi pe plan naţional şi sunt integraţi în circuitul modern al artelor din contemporaneitate.

*Continuarea in contemporaneitate a zestrei culturale lasată de Brâncuşi. Expoziţia surprinde admiraţia artiştilor faţă de părintele sculpturii moderne şi vine ca un omagiu către geniul acestuia.

*Ajută la o mai bună cunoaştere a personalităţii şi operei marelui sculptor Constantin Brâncuşi, făcând o legătură firească a artei moderne cu cea contemporană.

*Dezvoltă oferta turismului cultural gorjean realizând profituri atât pe plan financiar cât şi publicitar prin promovarea artei româneşti.

Publicul prezent la vernisaj a avut privilegiul de a vedea colecţia într-un spaţiu muzeal, alături de alte mari opere adăpostite de Muzeul de Artă.  Să sperăm că în scurt timp aceste exponate vor fi găzduite unitar de unul dintre centrele cultural-administrative târgujiene precum: Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Centrul de informare şi documentare din Parcul Municipal, Centrul Naţional de Informare Turistică (strada Crişan).

Succesul proiectului arată receptivitatea autorităţilor faţă de problemele actuale în artele vizuale şi demonstrează depăşirea barierei privind funcţia pur politică a acestora prin întruchiparea unei instituţii model ce capătă şi atribute artistice, sociale, turistice, etc. Colecţia de artă „Reverberaţii Brâncuşiene” va rămâne peste timp ca o dovadă materială a trecutului acestei comunităţi, care îi reflecta interesele şi preocuparile de natură intelectuală. Cu cât se vor aduna mai multe dovezi cu atât se va creiona mai puternic în viitor identitatea comunităţii la care aparţinem şi cu care ne identificăm.

Mihaela Cristea

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.