O excelentă expoziție prezentată de către artistul plastic aiudean Ioan Victor Cacovean

0
253

În municipiul Aiud, Ioan Victor Cacovean este cunoscut ca fiind unul dintre „greii” artelor plastice aiudene și autorul a sute de lucrări plastice de valoare care au făcut obiectul a 14 expoziții personale și a altor câteva zeci de participari la expziții colective naționale și internaționale. Din această cauză, joi 4 aprilie 2013, când a fost vernisată cea de a paisprezecea expoziție personală, cei ce și-au îndreptat pașii spre Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, erau siguri că vor asista la un act cultural de calitate.
Expoziția lui Ioan Victor Cacovean a cuprins peste 35 de lucrări plastice executate în tehnica ulei pe pânză și a fost excelent prezentată de poetul și sociologul Ioan Hădărig, directorul instituției culturale care va găzdui timp de două săptămâni lucrările artistului ce s-a străduit să-și expună pe simeză o puzderie de sentimente.
Se spune că ce nu poți să împărtășești cu altii este insuportabil, fie că este vorba despre bucurie sau tristețe. Din această cauză mulți caută diferite modalități și metode de exprimare. Cu siguranță că aiudeanul Ioan Victor Cacovean a găsit o astfel de modalitate de exprimare și se folosește de artă ca de un instrument cu care să vorbească despre el insăși, ca să clarifice ce simte și ce crede despre lumea în care trăiește.
Mai mult de atât, în cei peste 25 de ani în care a mânuit penelul s-a folosit de cunoștințele teoretice și de talentul ce i-a fost hărăzit pentru a transforma arta într-un fel de dicționar de cuvinte nerostibile verbal, cuvinte cu care a alcătuit fraze și povestiri atunci când a vrut să spună sau să explice ceva mai greu de explicat.
Cele peste 35 de lucrări prezentate, elaborate pe parcursul a mai multor perioade de efervescență creatoare, demonstrează cu prisosință că artistul aiudean nu a fost neapărat interesat de realizarea unor obiecte de artă menite unor contemplări sterile, ci a încercat și se pare că a și reușit, să creeze opere deschise, interactive, ce par, de multe ori, mai degrabă, înfăţişarea unor lucruri în desfăşurare decât a unui obiect finit. Folosind tușe deosebit de viguroase, Ioan Victor Cacovean recurge foarte des la tehnici care-i permit așternerea a unor cantități mari de culoare motiv pentru care se accentuează materialitatea astfel încât se crează sentimentul transformării contextului vieţii și a sentimentulu trăit într-o lume trainică și durabilă.
Fiind un caracter deosebit de exigent, Ioan Victor Cacovean insistă asupra lucrărilor sale nu pentru a le inpinge spre perfecțiune, ci mai degrabă pentru a-și expune propria lui mobilitate spitituală. Din această cauză lucrările sale nu se prea pot rândui armonios una lângă alta, chiar dacă unele sunt asemănătoare ca și tematică sau cromatică. Ele sunt aidoma unor organisme aflate în permanentă evoluție ce nu ține neapărat cont de rigoarea cerebrală a construcției care să dicteze raportările cromatice. Se pare că pentru autor spațiul pictural al lucrărilor sale este transformat într-un fel de laborator pentru experiențe ce tind spre un decorativ al cărui temă dobândește, uneori, o conotație amplă, liniștită, alteori una agitată.
Multe dintre lucrările lui Ioan Victor Cacovean tind spre pictura figurativă prin conținutul de elemente stilistice și mai ales prin paleta cromatică, prin știința folosirii contrastelor și a îmbinării armonice a culorilor ele ating uneori grade comparabile cu fovismul, cromatismului violent așezat și aplatizat în bidimensionalitatea suportului. În unele lurări, artistul mizează pe culori tari, deseori stridente, imprimând o obiectivitate maximă imaginilor ce stârnesc gândirea prin proiecţiile cromatice ale uno adevărate eliberări energetice, o sărbătoare a simţurilor, aranjamentul culorilor pure ajungând să împingă gândul privitorului spre modernismul ce a găzduit o mulțime de mișcări artistice. În același timp, pe lângă cele două maniere de exprimare plastică folosite de cătrc Ioan Victor Cacovean, modul în care acesta mânuiește cuțitul și penelul și în care pata de culoare acoperă spațiile constituind o valoare picturală apropiind lucrarea de abstractul contemporan ne obligă să gândim că artistul s-a postat undeva la confluența a trei curente artistice jucându-se în acest fel cu multitudinea de posibilități pe care acestea i le oferă. Probabil că din această cauză Ioan Victor Cacovean poate fi considerat un artist plastic de succes, lucrările lui fiind prezente în muzee de artă contemporană și colecții particulare din România, Austria, Franța, Germania, SUA, Ungaria, etc.
Expoziția de la Aiud poate fi văzută și admirată în sala mare de expoziții a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” până la sfârțitul acestei luni, când instituția culturală aiudeană va găzdui, în periaoada sărbătorilor pascale, o expoziție realizată de aiudeni, pentru aiudeni.

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.