JURNAL DE ARTĂ : CONSTANTIN CALAFETEANU

0
60
AZI GALERIA COZIA 1 RM. VÂLCEA
În inima Olteniei, o metaforă a lunii august prinde viață prin pensula și sufletul artistului Constantin Calafeteanu.
Expoziția retrospectivă dedicată acestui talentat pictor în Galeria “COZIA PASAJ 1” din cadrul UAPR Râmnicu Vâlcea nu doar aduce un omagiu vieții și creației sale, ci întruchipează esența acestei luni călduroase, atunci când vara se contopește în culori vibrante și lumina începe să se transforme într-o aureolă a amintirilor.
Coordonatorul acestui proiect inedit, artistul plastic Gheorghe Dican, și curatorul evenimentului, Luiza Barcan, jurnalist, critic și istoric de artă, au ,,sculptat” cu grijă acest spațiu expozițional pentru a releva fiecare nuanță a poveștii lui Calafeteanu.
Constantin Calafeteanu, născut în 23 mai 1911 în Tulcea și trecut în neființă în 1 ianuarie 1987 la București, a fost un spirit complex, un călător al culorilor și al expresiei.
Educația sa la Sorbona, în literatura și limba franceză, împreună cu studiile sale de artă la Academia Julian și la Grande Chaumiere, au reprezentat fundația unei cariere artistice remarcabile.
În timp ce istoria tumultoasă a secolului XX învăluia lumea în haos și conflicte, Calafeteanu a ales să îmbrățișeze arta ca refugiu și mijloc de comunicare. În ciuda încarcerării sale nedrepte în închisorile politice ale regimului, el a reușit să-și găsească libertatea interioară prin culori și forme. Cu toate că a îndurat suferința și nedreptatea, paleta sa nu a fost niciodată lipsită de culoare sau speranță.
“Șablonul” nu era un cuvânt cunoscut pentru Calafeteanu. Fiecare tablou este o poveste unică, o călătorie distinctă în universul său de culori și simboluri. Prin tonurile grave și subtile pe care le-a utilizat, artistul a reușit să creeze o atmosferă meditativă în majoritatea lucrărilor sale. În fiecare tușă, în fiecare amestec de nuanțe, se află o profunzime a gândurilor și trăirilor sale, o invitație pentru privitor să pătrundă în lumea sa interioară.
Expoziția retrospectivă ne îndeamnă să privim dincolo de pânzele pictate, să privim dincolo de cuvinte și să pătrundem în lumea lui Constantin Calafeteanu. Eroismul său tăcut, curajul de a crea în mijlocul adversității și abilitatea de a exprima o gamă largă de emoții și stări prin culori, toate acestea definesc moștenirea sa artistică.
Astăzi, în mijlocul Olteniei și peste hotare, fiecare privitor care explorează această expoziție se conectează cu esența lui Calafeteanu, cu bucuria lui de a crea și cu pasiunea lui pentru frumos. Expoziția devine astfel un portal în timp și spațiu, o călătorie în lumea unui om care a învins închisorile și a transformat suferința în artă. În această lună august, culorile și amintirile încep să danseze împreună în onoarea lui Constantin Calafeteanu, aducându-i astfel în prezent și inspirația în eternitate.
untitled-2