Gorjul, privilegiat, dacă Bănia va obţine titulatura de Capitală Culturală Europeană

0
260

Referindu-ne la zona gorjului, vorbim despre o arie unde se găsesc două Parcuri Naţionale, Transalpina, Defileul Jiului, o listă uriaşă de case memoriale şi cule boiereşti, mănăstirile de la Polovragi şi Lainici şi bineînţeles Ansamblul Monumental Constantin Brâncuşi.

La urma urmei, avem cu ce ne lăuda, iar de aceeaşi părere este şi Pompiliu Ciolacu, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Gorj. Chiar dacă instituţia pe care o cârmuieşte are mai puţine atribuţii decât avea în trecut, Pompiliu Ciolacu speră ca viaţa culturală şi turismul gorjean să se revitalizez prin obţinerea de către ,,oraşul Băniei”, a titlului de Capitală Europeană.

Târgu-Jiul, inclus în proiectul de Capitală Europeană al Băniei

Primăria Municipiului Craiova, prin edilul Lia Olguţa Vasilescu a semnat în urma cu mai bine de 10 zile, un parteneriat cu instituţiile culturale din Gorj în vedera susţinerii Băniei în a obţine în 2021 titulatura de ,,Craiova, capitală culturală europeană”.

Şeful de la cultură din Gorj, a precizat că în acest proiect mai este inclus şi municipiul Drobeta Turnu-Severin şi că urmăreşte, să promoveze, pe lângă municipiul Craiova şi alte  oraşe cu încărcătura istorică şi culturală din regiune cum este Târgu-Jiul şi Severinul. ,,E un lucru foarte important dacă ei vor reuşi să fie capitală europeană… Proiectul e făcut de aşa manieră încât turiştii, fluxul de turişti să fie două zile la Târgu-Jiu, două zile la Craiova, două zile la Severin. Atunci proiectul pe care îl are domnul primar, cu reabilitarea Căii Eroilor şi transformarea în zonă de promenadă poate prinde contur. Vorbim de foarte mulţi bani care se alocă pentru investiţii”, a mai spus şeful de la cultură.

Craiova concurează pentru această titulatură cu alte două oraşe culturale importante de la noi din ţară: Iaşi şi Cluj, însă Pompiliu Ciolacu crede că Bănia va ieşi câştigătoare pentru că investeşte în cultură aproximativ 21 de milioane de euro anual, fiind lider detaşat în acest sector faţă de celelalte două oraşe competitoare.

În cazul în care Craiova va ajunge capitală culturală europeană, gorjul va fi privilegiat întrucât este inclus în acest proiect şi va putea atrage fonduri pentru dezvoltare, dar şi mult mai mulţi turişti, iar turiştii au ce să vadă în Gorj conform afirmaţiilor lui Pompiliu Ciolacu: ,, Îl avem pe Brâncuşi, avem mănăstiri, două foarte importante, Polovragi şi Lainici. Avem peşteri, Peştera Muierilor şi Peştera Polovragi, avem Transalpina, mai avem case memoriale plus Cheile Olteţului şi Cheile Sohodolului”.

Şi Târgu-Jiul a dorit să aplice pentru titulatura de capitală culturală europeană

Ciolacu a precizat că şi autorităţile locale, alături de oficialităţie judeţene au dorit să înscrie municipiul Târgu-Jiu în această cursă, însă au gândit foarte bine această problemă, nu s-au grăbit şi au ales să facă un parteneriat cu primăria Craiova: ,,Din punctul meu de vedere s-a procedat bine şi pentru că domnul preşedinte, Ion Călinoiu nu a făcut pasul acesta. Dacă făceam şi noi acest pas era o competiţie în care probabil nu aveam şanse nici noi, nici ei. Pentru că au acceptat ca noi să le fim parteneri le-au crescut foarte mult şansele. Lângă Craiova s-a lipit Brâncuşi!”.

 

 

ALEXANDRU PREDA

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.