Folkiştii Bertzi, Şeicaru, Vintilă şi Imre vin la Târgu-Jiu

0
164

Festivalul Naţional de Folk şi Baladă ,,Poarta Sărutului”, aflat la cea de-a XII-a ediţie, va debuta vineri, 9 august, începând cu orele 19:00, la Teatrul de Vară din Târgu-Jiu. Vor lua parte la manifestări mari interpreţi ai folk-ului românesc de diverse generaţii, de la veteranii Adrian Ivaniţchi şi până la noua generaţie, ,,lupii tineri”, aşa cum i-a numit Viorel Gârbaciu, preşedintele juriului. Vor urca pe scenă Ducu Bertzi & Mihai Neniţă, Vasile Şeicaru, Dinu Olăraşu, Doru Stănculescu, Andrei Păunescu, Adrian Ivaniţchi, Dan Vamă, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Maria Gheorghiu, Bebe Paraschivescu, Ovidiu Mihăilescu & Trupa Joi, Eugen Avram, Nicu Zota, Pompiliu Ciolacu, Walter Ghicolescu, şi mulţi alţii.

 Antrenorul Pustai, preşedinte de onoare

Antrenorul Pandurilor, Cristi Pustai, a fost ales să fie preşedintele de onoare al Festivalului Naţional de Folk şi Baladă ,,Poarta Sărutului” din acest an. ,,Profesorul” se simte mândru şi onorat că a fost ales preşedintele onorific al acestui eveniment recunoscut la nivel naţional. El este fericit că a ajuns să trăiască într-un oraş ca Târgu-Jiul, unde folk-ul şi cultura ocupă un loc fruntaş. ,,Sunt mândru şi onorat că am fost ales preşedinte de onoare al acestui festival, mândru că mă aflu în oraşul Târgu-Jiu, sunt mândru că muzica folk trăieşte frumos şi în Târgu-Jiu şi sunt sigur că se vor găsi de fiecare dată oameni de suflet, pentru că această muzică renaşte şi naşte oameni de suflet. Aş dori ca lumea să fie mai bună, ca această muzică să rămână în inimile generaţiilor viitoare şi niciodată Festivalul de Folk de la Târgu-Jiu să nu moară. Este păcat pentru actele de cultură, pentru efortul oamenilor care au susţinut această mişcare şi eu cred că această mână de oameni, care iubim acest sector de muzică, trebuie să ne adunăm, să fim mai buni, mai puternici, pentru a realiza un climat sănătos”, a declarat antrenorul Pandurilor, Cristi Pustai.

 Gârbaciu, uimit de Pustai

Preşedintele juriului, Viorel Gârbaciu, a declarat că este extrem de uimit de calităţile, de cunoştinţele şi de sensibilitatea extraordinară a lui Cristi Pustai în ceea ce priveşte folk-ul şi totodată se simte bucuros că a cunoscut, în urmă cu puţine luni, ,,un personaj fabulos”. ,,Am avut bucuria încă din luna aprilie, să cunosc un personaj fabulos (…) unul dintre cei mai competenţi organizatori de festivaluri folk din ţară. Festivalul din Cetatea Mediaşului, la care de vreo două ediţii au fost implicate şi autorităţile locale, până acum a ţinut de câţiva entuziaşti, printre care Cristian Pustai şi doamna domniei sale, care este directorul acestui festival. Ne-am cunoscut şi am rămas uimit de sensibilitatea extraordinară şi de cunoştinţele excepţionale pe care le are în domeniul folk-ului”, a punctat omul de cultură Gârbaciu.

 Premii pentru câştigători şi participanţi

Viorel Gârbaciu, preşedintele juriului, a amintit de premiile acordate câştigătorilor şi participanţilor din  acest an. Premiile vor fi acordate de Consiliul Judeţean Gorj şi au o valoare totală de 7.000 de lei. Câştigătorul festivalului va fi recompensat cu 1.500 de lei, ocupantul primului loc cu 800 de lei, iar cei de pe poziţiile doi şi trei vor primi 700, respectiv 600 de lei. Pe lângă aceste premii, acordate câştigătorilor, vor mai fi acordate şi alte premii speciale celor ce au luat parte la această ediţie a festivalului de folk de la Târgu-Jiu.

Promotorii acestui festival au precizat că dacă vremea nu va ţine cu ei, lucru nedorit de nimeni, festivalul se va muta în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Municipiul Târgu-Jiu.

Vineri şi sâmbătă vor avea loc concursurile interpreţilor şi ale grupurilor folk, alături de recitaluri extraordinare susţinute de nume mari al folk-ului românesc, iar duminică, începând tot cu orele 19:00, va avea loc gala de premiere.

De amintit că intrarea în Teatrul de Vară este gratuită pentru toţi doritorii şi iubitorii din folk din Târgu-Jiu şi din judeţ.

ALEXANDRU PREDA

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.