Dacă tot avem sesiune, hai să citim…

0
321

Dacă tot avem sesiune, hai să citim

 

 

                         de Alexandru MITRĂ

Decembrie 6, anul curent; aflat în febra pregătirii proiectelor trebuincioase sesiunii semstriale mă hotărăsc a citi puţin. Bineînţeles nimic folositor pentru sesiunea de luna viitoare.

Nu ştiu cum se face, dar am avut norocul de a mă trezi în mână cu lucrarea unui maramureşan, Ioan Buda-Ţeţu. Titlul cărţii “ Nopţi albe cu dungi negre” te trimite cu gândul la o cunoscută melodie “ Nopţi albe pentru zile negre”, bineînteles autorii textelor neavând nicio legătura, singura asemanare fiind conţinutul ironic şi pamfletar.

Ştiu că nu poţi judeca o carte după copertă, dar după motto-ul acesteia cu siguranţă îţi poţi face o sumară idee despre conţinut sau autor. Îmi asum vina de a nu posta lângă articol şi o imagine cu această carte, regula “dă-i un search pe Google” n-am putut s-o aplic- imaginile lipsesc cu desăvârşire! Totuşi, apelez la bunăvoinţa dumneavoastră şi cu un mic exerciţiu de imaginaţie vă puteţi da seama cum arată o copertă zebrată longitudinal: cu dungi albe şi dungi negre.

Ioan Buda-Ţeţu

Cât despre conţinut, autorul, un “specialist în gafe”, după cum se autointitulează foloseşte un umor contemporan şi de actualitate, delectându-ne cu un joc de cuvinte iscusit cuprins în 39 de povestiri scurte. Ca personaje îi regăsim însă pe miticii lui Caragiale –“Mitică 1” respectiv “Mitică 2” povestirile fiind scrise cam în aceeaşi manieră.

Lucrarea este apărută la Editura Focus din Petroşani în anul 2001 şi se adresează celor care zâmbesc la o glumă bună şi nu râd cu gura până la urechi. Cât despre alte publicaţii apărute, nu pot să nu mă bucur că autorul mai are ceva cărţi scoase, amintind doar:

  • Misterul enigmaticei taine secrete, la Editura Napoca Star, 1998.
  • Umorul reformei, reforma umorului, antologie de proza umoristica la Editura Hiparion, 2001.

Nu-mi mai rămâne decât să vă urez spor la citit, iar dacă nu v-am convins să aruncaţi o ,,geana” peste carte, citiţi totuşi pentru examenele care ne bat la uşă.

 

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.