Continuă demersurile pentru includerea Ansamblului Calea Eroilor în UNESCO

0
244

Continuă demersurile pentru includerea Ansamblului Calea Eroilor în UNESCO

În luna decembrie 2012, a fost semnat un protocol între Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu privind înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural a UNESCO. Peste aproape doi ani se estimează că se va prezenta dosarul pentru includerea Ansamblului Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO. Autorităţile locale se vor ocupa de întocmirea documentaţiei necesare pentru dosarul de nominalizare. Vor fi constituite comisii de lucru pentru elaborarea documentaţiei.

Autorităţile locale din municipiul Târgu-Jiu continuă demersurile pentru înscrierea Ansamblului Monumental Calea Eroilor în Patrimoniul UNESCO. Restaurarea operelor din Ansamblul Calea Eroilor şi includerea Ansamblului în patrimoniul UNESCO reprezintă preocupări de bază ale reprezentanţilor Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. „La sfârşitul anului trecut, Guvernul a alocat sume de bani pentru aceste proiecte şi sarcina noastră este de a urmări şi a face demersurile care se impun pentru ca totul să se desfăşoare aşa cum trebuie. În ceea ce priveşte dosarul UNESCO, săptămâna trecută am mers împreună cu doamna viceprimar Iulia Vână la Minsiterul Culturii, unde am avut o întrevedere pentru continuarea procedurilor privind întocmirea dosarului Ansamblului Calea Eroilor pentru patrimoniul UNESCO”, a explicat Adina Andriţoiu, managerul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

Atribuţiile autorităţilor târgujiene

 

În următoarea perioadă, autorităţile trebuie să se axeze pe întocmirea documentaţiei necesare pentru dosarul de nominalizare, procedeu ce presupune multă muncă şi eforturi susţinute din partea specialiştilor. „Trebuie să întocmim documentaţiile de urbanism pentru dosarul de nominalizare, să asigurăm în continuare monitorizare şi întreţinerea componentelor Ansamblului şi, pe întreaga perioadă a elaborării dosarului, trebuie să colaborăm cu ministerul şi să găzduim reuniunile de lucru. Practic, în acest moment se vor constitui comisiile de lucru ce se vor întâlni aici pentru a începe să elaboreze documentaţia”, confirmă Adina Andriţoiu.

Primăriei Târgu-Jiu îi revine rolul de a întocmi documentaţiile de urbanism necesare pentru realizarea dosarului de nominalizare, va asigura monitorizarea şi întreţinerea componentelor ansamblului, iar pentru întreaga perioadă a elaborării dosarului de nominalizare, Primăria Târgu-Jiu va pune la dispoziţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului National toate informaţiile, documentele şi documentaţiile de interes public de care dispune şi care sunt necesare pentru propunerea de nominalizare. Totodată,

Primăria Târgu-Jiu va sigura găzduirea reuniunilor de lucru ale colectivului de elaborare a documentaţiei şi a experţilor internaţionali pe perioada misiunii de verificare a dosarului, îşi va însuşi concluziile din documentaţia de nominalizare şi va lua măsurile potrivite pentru obţinerea sprijinului populaţiei, a celor vizaţi de protejarea ansamblului şi a celor interesaţi de protejarea şi punerea în valoare a operei brâncuşiene. De asemenea, Primăria Municipiului Târgu-Jiu va menţine colaborarea iniţiată cu ICOMOS România şi va dezvolta, cu sprijinul MCPN, relaţia de colaborare cu Centrul George Pompidou din Paris.

 

 

 

Carmina Weber

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.