CONSTANTIN CHIRIAC ÎN RECITAL EXTRAORDINAR LA LONDRA

0
250

constantin-chiriac-foto

Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Națională a Culturii Române printr-un recital de poezie extraordinar, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.

Actorul Constantin Chiriac reconstituie un dialog între Mihai Eminescu și Ion Creangă, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români, într-un recital intitulat ‘Domnule și frate Eminescule!’. Spectacolul afirmă dimensiunea culturală a poeziei populare, văzută ca matrice pentru sufletul popular românesc. Cel de-al doilea recital este alcătuit ca o sinteză spirituală din poemele unor autori precum Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Aron Cotruș, Ștefan Augustin Doinaș, Radu Gyr, Rainer Maria Rilke sau William Shakespeare. Intitulat ‘Metanie ție, Părinte!’, acest recital este un spectacol despre viață, moarte, destin, credință și, mai ales, despre iubire, ce își propune să aducă în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine și cu creatorul.

Recitalul va fi urmat de proiecția filmului ‘Undeva la Palilula’, în regia lui Silviu Purcărete, precum și de o sesiune Q&A în cadrul căreia publicul va putea adresa întrebări. Constantin Chiriac va vorbi despre îndelungata asociere cu renumitul Silviu Purcărete și despre experiența sa legată de rolul pe care l-a interpretat în această peliculă, o operă de teatru-legendă, ce marchează debutul în film al regizorului român. ‘Undeva la Palilula’ spune povestea lui Serafim, un tânăr doctor, care primește repartiție pe termen scurt la spitalul din Palilula ca urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraș și ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparțină. Palilula este un orășel pierdut undeva pe harta țării. Acolo, nu se știe prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat. În spital, bolnavii sunt perfect sănătoși, iar una dintre distracțiile lor preferate este să asiste la disecțiile de la morgă. Restul populației e imbecilă și fermecătoare, izolată pentru eternitate în beție, petreceri și orgii. Schimbările de regimuri politice, morțile, incendiile și inundațiile, nici una dintre aceste modificări majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă. Alternativ agitați și puturoși, fericiți și melancolici, sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasă cu oleandri, la spital și la hotelul Boema.

Constantin Chiriac este director general al Teatrului Național ‘Radu Stanca’ Sibiu din anul 2000 și fondatorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de artele spectacolului din Europa. În perioada 2004 — 2007 a fost vicepreședinte al ‘Asociației Sibiu — Capitală Culturală Europeană 2007’, iar din 2010 membru al comitetului de selecție și monitorizare a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în peste 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat se numără ‘Moromeții’ (regia Stere Gulea), ‘Croaziera’ (regia Mircea Daneliuc) și ‘Undeva în Palilula’ (regia Silviu Purcărete).

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Rezervări

E: office@icr-london.co.uk

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.