CELE MAI BUNE FILME DE LA FESTIVALUL COMEDY CLUJ AJUNG ÎN CAPITALĂ

0
391

Cele mai bune productii prezentate în cadrul celei de-a VI-a editii a ‘Festivalului International de Film Comedy Cluj’ ajung săptămâna viitoare la Bucuresti. Selectia Comedy Cluj propune publicului din capitală, 5 lungmetraje proiectate în Competiția Oficială sau distinse cu cele mai importante trofee ale ediției care a avut loc la Cluj în această toamnă, precum si cele mai bune scurtmetraje independente si studentesti. Proiectiie sunt programate între 5 si 7 decembrie la Cinemateca Union din Bucuresti.

Selectia Comedy Cluj de la Bucuresti concentrează în 3 zile cele mai importante filme din palmaresul acestui an: pelicula ‘Jacky au royaume des filles/ Jacky în regatul femeilor’ semnată de regizorul si scenaristul Riad Sattouf dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film si Cel Mai Bun Scenariu, ‘Marile unde/ Les grandes ondes a l’ouest’ în regia lui Lionel Baier, desemnat Cel Mai Bun Regizor, documentarul lui Mike Myers ‘Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon’ distins cu Premiul Publicului, precum și două lungmetraje incluse în Competiția Oficială, ‘Alan Partridge’ (regia Declan Lowney) si ‘Smetto quando voglio/ Pot să mă las când vreau’ (regia Sydney Sibilia).

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:00, bucurestenii îl vor revedea pe celebrul Steve Coogan, cunoscut pentru rolul său din ‘Philomena’ lui Stephen Frears, care interpretează personajul fictiv al lui Alan Partridge. Creat si interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio si televiziune BBC încă din 1991, ‘Alan Partridge’ deschide seria proiectiilor Comedy Cluj la Bucuresti în comedia de lungmetraj ce îi poartă numele, sub semnătura regizorului Declan Lowney. Proaspăt angajat într-o stație radio de provincie, luat drept ostatic de un coleg de breaslă recent concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg înarmat, întregul personal sechestrat și poliția locală. Comunitatea are ochii atintiti spre el si totusi, Partridge spune ceva ce va regreta mai târziu. O producție recompensată cu premiul pentru Cea mai bună comedie la Empire Awards, inclusă în Competiția Oficială Comedy Cluj 2014.

Publicul celei de-a VI-a editii a festivalului a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate în cele 9 zile de proiectii. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul ‘Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon’ a avut cel mai mare succes si a primit unul dintre cele mai importante distinctii ale festivalului, Premiul Publicului. Myers îl urmărește pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison și Jimi Hendrix — îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon.

Vineri, 5 decembrie, de la ora 20:00.

Sâmbătă, 6 decembrie, este ziua filmelor din Competitia Oficială Comedy Cluj.

Programat de la ora 18:00 — ‘Smetto quando voglio/ Pot să mă las când vreau’ (regia Sydney Sibilia)  spune povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei găști de experți din diverse domenii.

Pelicula ‘Jacky au royaume des filles/ Jacky în regatul femeilor’ semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf, dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film si Cel Mai Bun Scenariu, va închide programul zilei, de la ora 20:00. Îndrăzneț și inovator, lungmetrajul spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care își condamnă oponenții la spâzurătoare. În această țară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbații, îmbrăcați în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice. Distributia de exceptie — Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius — a contribuit la motivatia juriului Comedy Cluj în acordarea celor două premii ‘cel mai împlinit film, care transmite emoții universale și utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială’.

Selectia de scurtmetraje pregătită publicului bucureștean pentru duminică, 7 decembrie, de la ora 18:00, include productii din Italia, Austria, Franta, Grecia, Rusia si Germania. Vizita unui tânăr la psiholog în încercarea de a-și îmbunătăți viața, asaltarea armată într-o măcelărie, un tutorial despre cum să păcălești moartea, încurcătura produsă de pierderea actului de identitate sau viața de după moarte a unui bărbat de 42 ani sunt doar câteva dintre comediile pe care le puteți descoperi în cadrul selectiei.

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze și câștigătorii celor două secțiuni competitionale de scurtmetraje. Recompensat cu o Mențiune Specială, filmul ‘Studies on Hysteria/ Studii asupra isteriei’ (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, ‘nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneț’. Productia Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj și autenticitate, își câștigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicații.

Cel Mai Bun Scurtmetraj Studentesc, ‘Goodman/ Om Bun’ (Rusia) al tinerei Anna Yanovskaya, spune povestea unor tineri care își apără libertatea și a unui maior de poliție care încearcă să îi saboteze. Filmul are un mesaj simplu, dar foarte puternic și necesar în societatea în care trăim și a contextului politic actual.

‘A Hardworking Robber/ Un hot muncitor’ (regia Michael Felanis, Grecia), Cel Mai Bun Scurtmetraj Independent Comedy Cluj 2014, spune povestea unui hoț care decide să nu își folosească doar arma pentru a-și câștiga existența. Un film în care ironia, autoironia și asumarea acesteia sunt închegate într-o construcție unitară cu un ritm foarte bine ales.

Selectia Comedy Cluj de la Bucuresti se încheie duminică seară cu proiectia ‘Marile unde/ Les grandes ondes a l’ouest’ în regia lui Lionel Baier, desemnat cel mai bun regizor pentru ‘maniera în care a condus actorii si a reconstruit epoca’. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnaliști elvețieni în Portugalia anului 1974 când o revoluție e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici și comentarii socio-istorice.

Comedy Cluj 2014 a prezentat publicului peste 147 de proiectii timp de 10 zile. 192 de filme din 38 de țări, de pe 4 continente, au fost programate în principalele sectiuni. 8 lungmetraje proiectate în premieră națională au intrat în cursa pentru premiile Competitiei Internationale a celei de-a VI-a ediții: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu și Cea Mai Bună Interpretare. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns si criticul de film Mihai Fulger. Tinerele si frumoasele actrite Andreea Vasile, Diana Cavallioti si Iulia Verdes au jurizat cele două secțiuni competiționale de scurtmetraje Comedy Cluj 2014.

‘Festivalul International de Film Comedy Cluj’ este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană.

Making Of-ul festivalului a fost realizat de echipă formată din Laviniu Lazăr, Marieta Manolache, Gabriel Chelcea, Daniel Dan și poate fi urmărit aici:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9K7KkPP19bo” width=”560″ height=”315″]

Cătălin ANCHIDIN

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.