Casele-monument din Gorj au ajuns o ruină

0
245

Proprietarii clădirilor istorice, deşi sunt scutiţi de taxe şi impozite, nu dau doi lei pe reabilitarea monumentelor 

Judeţul Gorj ,,deţine” 501 monumente culturale, case memoriale, cule boiereşti, lăcaşuri de cult, dar şi alte obiective cu încărcătură istorică de importanţă regională sau naţională. Conform şefului Direcţiei de Cultură Gorj, Pompiliu Ciolacu, acestea se află fie în proprietate privată, fie în proprietatea primăriilor, a Consiliului Judeţean Gorj, ori a Bisericii Ortodoxe Române.

Monumentele care au supravieţuit însă ,,istoriei negre” şi administrate de proprietarii lor de drept se găsesc fie în condiţii impecabile, fie în condiţii deplorabile din cauza lipsei de interes.

Fonduri pentru reabilitare

 

Prin Planul Naţional de Restaurare, trei case-monument din Gorj au primit fonduri de reabilitare. Este vorba de Casa Iosif Keber, Casa Moangă-Pleşoianu de la Săcelu şi Casa Ion Popescu-Voieteşti. Directorul Ciolacu a declarat că banii pentru restaurare sau reabilitare sunt viraţi de la Ministerul Culturii direct în conturile proprietarilor sau ale administratorilor, instituţia pe care o păstoreşte neadministrând fonduri de acest gen: ,,În Direcţia de Cultură nu intră fonduri pentru reabilitare. Ele se duc direct la cei ce le administrează, la proprietari sau la cei ce au făcute proiecte de restaurare. (…) Noi nu manipulăm fonduri sub nici o formă”.

Nu au bani să le repare

Din fruntea Direcţiei de Cultură Gorj, Pompiliu Ciolacu face demersuri către proprietari pentru a-i determina să reabiliteze clădirile-monument, însă de foarte multe ori spune că are ,,mâinile legate” întrucât foarte multe persoane care deţin astfel imobile fie sunt fără loc de muncă, fie au prea puţini bani pentru a se ocupa de întreţinerea lor. Chiar dacă aceste persoane au unele ,,privilegii”, nu se pot bucura de acestea. Cine nu ştie, proprietarii acestor imobile pot beneficia de credite de la bănci sau fonduri de la Ministerul Culturii, însă de foarte multe ori nu le pot obţine din cauza statutului socio-economic, băncile neputând acorda credite chiar oricui.

Pot apela la credite bancare preferenţiale

,,Bineînţeles că, cu persoanele private, ca în cazul Bărbăteşti, proprietarul ar trebui să facă un proiect şi să acceseze nişte fonduri pe care ministerul i le pune la dispoziţie. Spre exemplu, dacă ai fi proprietar de monument şi ai vrea să-ţi reabilitezi casa, pentru aceasta există în lege anumite «înlesniri», în sensul că se pot lua nişte credite preferenţiale. Majoritatea persoanelor care sunt proprietare de monumente nu au un loc de muncă, nu au venituri. Toate astea se răsfrâng la imposibilitatea de a accesa aceste credite”, a mai precizat şeful Direcţiei de Cultură Gorj.

Tot proprietarii acestor case-monument sunt scutiţi de plata impozitelor către stat pentru aceste imobile pe care le deţin, excepţie făcând cele ce desfăşoară în incinta lor activităţi economice.

ALEXANDRU PREDA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.