Campanie de salvare a culelor boiereşti din Oltenia

0
193

Uniunea Arhitecţilor din România alături de oamenii de cultură din cadrul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România au demarat o campanie de salvare a culelor olteneşti, cele mai vechi construcţii de pe pământul românesc, alături de biserici.

Aceste monumente arhitectonice de valoare inestimabilă au căzut pradă nepăsării autorităţilor, dar şi a unor persoane care au ajuns să beneficieze de pe urma lor fără a da la schimb nimic.

După ce am prezentat cazul Culei Glogovenilor (care spre deosebire de alte cule din Gorj se află în condiţii impecabile), aflată în litigiu şi într-o situaţie incertă în viitor, acum este momentulsă tragem un semnal de alarmă, alături de UAR şi ANUC pentru salvarea acestor monumente din Oltenia.

UAR, filiala euroregională S-V Oltenia, alături de membrii din cadrul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC) semnalează tuturor autorităţilor române cu putere şi sarcini s-o facă (Preşedinţie, Parlament, Guvern, Ministerul Culturii şi Cultelor, ANUC) să demareze competent şi cât mai urgent, o salvare a acestor monumente lăsate în voia sorţii de către noii proprietari postrevoluţionari, total indiferenţi de istoria României şi să purceadă la o repunere în valoare a lor prin lucrări de modernizare şi prin introducerea acestor monumente în circuitul turistic-educaţional.

Astfel, UAR şi ANUC lansează un îndemn tuturor românilor, de a aceste dovezi, încă vizibile și palpabile, ale existenţei culturii noastre într-o anume perioadă din istoria zbuciumată a neamului nostru, dându-vă acceptul, prin semnarea unei petiţii on-line: http://www.petitieonline.ro/petitie/sos_culele_din_romania-p36761152.html

Un exemplu edificator, al nepăsării autorităţilor şi proprietarilor este casa culă Eftimie Nicolaescu din judeţul nostru, datată în  secolul al XIX-lea. Cula din comuna Mătăsari, sat Runculeţ a ajuns într-o  stare jalnică, în numai 3 ani, din 2010 până în prezent ajungând aproape una cu pământul.

Exemple sunt nenumărate, de monumente lăsate în paragină, atât la nivelul judeţului Gorj, cât şi la nivel regional sau naţional. Astfel, prin intermediul acestei campanii ,,SOS- Culele din România” cei ce apreciază adevăratele valori arhitectonice pot contribui la salvarea acestor prin semnarea petiţiei la adresa amintită mai sus.

ALEXANDRU PREDA

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.