ALMA ANDALUZA într-un spectacol extraordinar la Târgu-Jiu

0
300

Vineri, 5 iulie a.c., de la ora 19, în sala Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, numeroşii târgujieni prezenţi au avut parte de o întâlnire magică, de forţă, cu muzica şi dansul fabulos al Spaniei, în prezenţa unor artişti formidabili: Pilar Diaz Romero, din Barcelona, Tiberiu Gogoanţă şi Alexandru Munteanu.

Evenimentul s-a consumat cu o pasiune transformată în ritm, frumuseţe, expresie, tehnică şi virtuozitate vocală şi instrumentală. Chitara rece, a amurgului, a fost stăpâna, cadenţa şi bătaia împreunând îngereşte. Cântecul purta deodată miresmele livezilor de portocali, poezia şi suferinţa câmpiilor, şi colinelor spintecate de razele soarelui.  Spania lui Federico Garcia Lorca tocmai a sosit la Târgu-Jiu, o bănuială ducând la gândul că a plecat mult prea repede. Ay, ay, ay!

Cum orice înfăptuire de excepţie e cu putinţă, ofer cititorilor, în continuare, câteva repere de parcurs ale minunaţilor artişti, aşa cum le-am găsit în caietul program:

*Pilar Diaz Romero s-a născut la Barcelona, într-o familie de artişti flamenco, cu un străbunic – Antonio Romero – bailaor de flamenco, remarcat în numeroase tablao din Sevilla, şi un un bunic – chitaristul de flamenco Paco Romero – care, multă vreme, a acompaniat-o pe dansatoarea Carmen Amaya în Barcelona. Pilar a colaborat cu chitarişti de renume: Justo Fernandez, Felipe Maya sau Jeronimo Maya. De asemenea, împreună cu compania “Increpacion Danza” a susţinut concerte în Europa.

*Tiberiu Gogoanţă a început să studieze chitara în liceele de muzică din Piteşti şi Bucureşti. A continuat şi s-a perfecţionat în Olanda, cu Paco Pena, şi în Spania, cu maestrul Manuel Granados, la Conservatori Superior de Musica del Liceu din Barcelona. Concerte în numeroase tablao şi penas flamencos – El Cordobes, El Patio Andaluz, Tarantos. Acompaniator pentru cantaori – El Mantecao, Gloria Mateo, Alba Guerrero – şi dansatori – Nacho Blancă, Eva Santiagă, Issac Barbero, Cristina Blanco, Juan Mateo, Antonio Alaya, Eli Alaya…

*Alexandru Munteanu s-a născut la Craiova şi este student al Conservatorului Superior de Muzică din Malaga, chitară clasică. De patru ani, în particular, studiază chitară flamenco cu maeştrii Ruben Diaz, Jose Juan Pantoja şi Chato Francisco Santiago. Concerte în diverse tablao şi penas flamencos din Malaga, la televiziunea local. A susţinut concerte cu orchestra şi recitaluri de chitară clasică şi flamenco în România – cu Filarmonica “Oltenia”, Teatrul Liric “Elena Teodorini” din Craiova, Filarmonica “Ion Dumitrescu” Râmnicu-Vâlcea – şi în Spania…

 

 Alex Gregora

 

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.