Peste 5.000 de zboruri de pasageri complet goale au zburat către sau dinspre aeroporturile din Marea Britanie din 2019, a dezvăluit publicația britanică The Guardian.

Pe lângă acestea, încă 35.000 de zboruri comerciale au operat aproape goale din 2019, cu mai puțin de 10% din locuri ocupate, potrivit analizei datelor de la Autoritatea Aviației Civile (CAA). Acest lucru face un total de aproximativ 40.000 de „zboruri fantomă”.

Analizând datele dintr-un trimestru, de exemplu, 62 de avioane goale au părăsit aeroportul Luton spre Polonia, în timp ce într-un alt trimestru,  aeroportul Heathrow a văzut 663 de zboruri aproape goale plecând spre și dinspre SUA. Ambele trimestre analizate au fost în timpul pandemiei de Covid-19.

De ce operează zborurile fantomă rămâne neclar. Doar companiile aeriene cunosc motivele, dar nu publică date care să și explice această practică. Zborurile fantomă pot rula pentru a îndeplini regulile de sloturi ale aeroportului „utilizați-l sau pierdeți-l”, deși acestea au fost suspendate în perioada de vârf a pandemiei. Alte motive invocate de companiile aeriene includ zboruri de repatriere Covid sau repoziționarea aeronavelor. Dar acestea nu pot fi verificate, iar militanții au spus că este nevoie de mai multă transparență.

„Publicarea acestor date este un pas în direcția corectă, dar avem nevoie de mai multă transparență pentru a înțelege de ce continuă aceste practici ineficiente și poluante și pentru a-i trage la răspundere pe principalii vinovați ai companiilor aeriene”, a spus Tim Johnson de la Aviation Environment Federation.

„Având în vedere urgența climatică, revelația că atât de multe avioane aproape goale au ars combustibili fosili și au adăugat la acumularea de CO2 în atmosferă este destul de șocantă”, a mai adăugat acesta.

Pictograma Verificată de Comunitate
untitled-2