Lira sterlină s-a stabilizat marți (27.09.2022) pentru a se tranzacționa aproape de 1,08 dolari/ liră sterlină, revenind la minimul record din ziua precedentă de aproximativ 1,03 dolari/ liră sterlină. Prețul obligațiunilor de stat de referință pe 10 ani din Regatul Unit a crescut, de asemenea, ușor.
Puțini analiști sunt de prere că volatilitatea s-a încheiat încă. Prețurile obligațiunilor, în special, rămân instabile şi cred că atunci când situaţia se va stabiliza într-un final, Regatul Unit va fi forțat să se confrunte cu o creștere abruptă a costurilor împrumuturilor, adăugând la presiunea asupra unei economii care se confruntă deja cu o inflație de aproape 10% și cu începutul unei recesiuni.
Mohamed El-Erian, analist financiar al Allianz a declarat pentru postul britanic BBC: „Aceasta este o situație în care costurile împrumuturilor guvernamentale – și, prin urmare, toate costurile împrumuturilor noastre – sunt incredibil de vulnerabile”.
Costurile îndatorării pe termen mediu din Regatul Unit, măsurate prin randamentul obligațiunilor pe cinci ani, au crescut peste cele ale Greciei și Italiei, două țări care sunt considerate de experţii financiari “pariuri” mai riscante pentru investitori din cauza nivelului lor ridicat de îndatorare.
Datoria ca procent din producția economică a Greciei a fost de 189% în martie, în timp ce raportul datoriei Italiei/PIB a fost de aproape 153%. În Regatul Unit, această cifră era de aproape 100%.
De ce costurile împrumuturilor au crescut
Randamentele obligațiunilor din întreaga lume au crescut pe măsură ce băncile centrale de top au lansat o campanie agresivă pentru a încetini inflația, crescând ratele într-un ritm rapid.
Cu toate acestea, datoria guvernamentală a Marii Britanii s-a vândut brusc, în parte pentru că Truss și echipa ei au spus că vor trebui să se împrumute mai mult pentru a-și finanța programul economic, care include cele mai mari reduceri de taxe din ultimii 50 de ani și plafonarea facturilor la energie pentru milioane de gospodării și întreprinderi în această iarna.
Necesitatea de a strânge mai mulți bani de la investitori vine exact în momentul în care Banca Angliei urmează să înceapă să vândă unele dintre deținerile sale de obligațiuni guvernamentale, pe care le-a intensificat în primele zile ale pandemiei.
Anterior, piețele absorbeau anual aproximativ 100 de miliarde de lire sterline (108 de miliarde de dolari) în obligațiuni britanice, potrivit lui Ross Walker, economist șef al NatWest Markets. Pe măsură ce Banca Angliei trece de la cumpărător la vânzător, iar guvernul Regatului Unit se împrumută mai mult, oferta va crește la aproximativ 300 de miliarde de lire sterline (323 de miliarde de dolari), a preconizat el.
Cu toate acestea, creșterea a fost exacerbată de o criză de încredere în ceea ce privește următoare direcţie economica a Regatului Unit. Investitorii sunt îngrijorați de faptul că încercarea guvernului de a stimula creșterea prin creșterea cererii contravine obiectivelor Băncii Angliei, care încearcă să reducă cererea pentru a putea controla inflația.
La începutul lunii august, randamentul obligaţiunilor britanice pe 5 ani era de 1,55%. Marți dimineață, acesta a fost de 4,27%. Aceasta este o mișcare uriașă pe piețele în care schimbările apar de obicei în fracțiuni mici de procent.
