Raliul Clujului Mobil1 Star Lubricants continuă seria etapelor din acest sezon al Campionatului Naţional de Raliuri Betano, etapa desfăşurată pe asfaltul ce şerpuieşte Munţii Apuseni urmând să se desfăşoare în perioada 7-9 octombrie 2022

Asemenea ediţiei din sezonul precedent, organizatorul Savu Racing din Cluj-Napoca a pregătit un program de 3 zile menit să ofere celor prezenţi la eveniment – concurenţi, echipe tehnice, spectatori, presă şi invitaţi, unul dintre cele mai bune raliuri de asfalt din România. Cei ce se află la primul contact cu această ramură sportivă a sportului cu motor trebuie să ştie că un raliu se desfăşoară în conformitate cu autorizaţiile acordate de principalele instituţii publice ale statului român: Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj – Brigada Rutieră Cluj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Avram Iancu’ Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi desigur, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj, toate acestea sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv şi Ministerul Sportului.

Etapele Campionatului Naţional de Raliuri Betano, precum Raliul Clujului Star Lubricants 2022 se desfăşoară pe probe speciale, adică sectoare de drum privat sau drum public închise circulaţiei publice rutiere, dar şi pe drumurile publice unde circulaţia rămâne deschisă, aceste sectoare reprezentând etapele de legătură, fiind abordate de echipajele de concurs conform codului rutier în vigoare. Timpii de pe probele speciale se adună şi astfel este întocmit clasamentul etapei, însă este de precizat şi faptul că înaintea şi la finalul fiecărei probe speciale, echipajele sunt obligate să ponteze la un timp stabilit la controalele orare, care să respecte o ordine în ceea ce priveşte buna desfăşurare a concursului. în caz contrar, oficialii cursei acordă penalizări care se adaugă timpului total al fiecăruia, după caz.

În ciuda provocărilor apărute pe parcursul pregătirii evenimentului, organizatorii, împreună cu conducerea Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, au hotărât că acest raliu nu poate lipsi din peisajul Campionatului Naţional de Raliuri. Cu eforturi susţinute şi o colaborare de echipă, iată că şi ediţia din acest an se anunţă a fi una de excepţie.

Raliul Clujului Mobil1 Star Lubricants 2022 va debuta joi, 6 octombrie, cu recunoaşterile probelor speciale, urmând ca acest program să continue inclusiv ziua imediat următoare – 7 octombrie. Deşi nu va conta ca zi de concurs, prima zi a evenimentului este programată pentru vineri, 7 octombrie, atunci când, echipajele vor urca pe scena Startului Festiv de la Cluj Arena, începând cu ora 19:00.


Pentru echipajele înscrise în concurs, ziua de sâmbătă, 8 octombrie, va începe dis-de-dimineaţă cu testele oficiale (Shakedown) de la Stolna cu un program de 3 ore (08:00-11:00). De altfel, locaţia aleasă pentru aceste teste este una nouă, secţiunea de exact 5,00 kilometri fiind combinaţia ideală a virajelor pe care echipajele le vor parcurge în zilele următoare. Abia după, sportivii vor avea un moment de respiro preţ de 2 ore, suficient ca mecanicii prezenţi în parcul de service situat în parcarea centrului comercial Vivo! Cluj Napoca, să aibă timpul necesar ca maşinile să fie pregătite pentru startul propriu-zis al raliului, întrucât, începând cu ora 13:00 se va da startul în prima zi de concurs, echipajele urmând să se îndrepte către prima buclă a zilei care va consta în primele treceri pe probele speciale ‘Măguri Răcătău’ cu start la ora 13:48, urmată de ‘Râşca’ începând cu ora 14:41. în timp ce proba specială ‘Măguri Răcătău’ va avea startul la ieşire din localitatea cu acelaşi nume şi se va întinde până la intrarea în localitatea Mărişel pe DJ 107T, distanţa totală a secţiunii cronometrate fiind de 9,30 de kilometri, cea de-a doua probă a zilei – ‘Râşca’ se va desfăşura între localitatea Râşca pe DJ103K şi va străbate alte localităţi precum Dângău Mare, până la sosirea din Agârbiciu, proba măsurând un total de 20,00 de kilometri.

La ora 15:41 este programată prima vizită în parcul de service din parcarea centrului comercial Vivo! Cluj-Napoca care va dura preţ de 30 de minute, urmând ca echipajele să revină pentru a parcurge aceleaşi probe speciale din prima jumătate a zilei de sâmbătă, cu start programat la ora 16:59 pentru ‘Măguri Răcătău 2’, ora 17:32 pentru ‘Râşca 2’. După această a doua buclă, echipajele vor avea la dispoziţie o nouă pauză de 30 de minute în parcul de service, ziua încheiându-se la parcul închis amenajat la Cluj Arena.

Cea de-a doua şi totodată ultimă zi de concurs va avea un început matinal comparativ zilei precedente, echipajele având programate câte două probe speciale cu repetiţie. Cu o lungime de 22,30 de kilometri, prima trecere pe ‘Dângău’ va da tonul zilei de duminică, 9 octombrie, în timp ce prima buclă a zilei va fi închisă cu prima trecere pe cei 13,40 de kilometri ai probei ‘Dealu Botii’. Prima probă a zilei va avea start la ora 09:08 din Comuna Căpuşu Mare şi se va întinde până la ieşirea din Râşca traversând comuna Dângău Mare pe DJ 103K, însemnând că cele două treceri din ziua precedentă pe ‘Râşca’ se vor repeta şi duminică, însă în sens invers, diferenţa fiind dată de faptul că cele două treceri de duminică vor avea start din Căpuşu Mare şi nu din Agârbiciu, locul unde trecerile de sâmbătă vor avea punctul final. Cea de-a doua probă a zilei de duminică va avea start din localitatea Bălceşti (Beliş) şi se va desfăşura pe DC 121 până la intersecţia cu DJ 108C, startul primei maşini de concurs fiind programat la ora 09:56. La finalul celor puţin peste 13 kilometri echipajele vor reveni în parcarea centrului comercial Vivo! Cluj-Napoca în parcul de service, unde vor staţiona preţ de 30 de minute înainte să repete bucla de dimineaţă. Startul trecerii secunde pe ‘Dângău’, cea mai lungă probă specială a raliului este fixat pentru ora 12:44, în timp ce aproape o oră mai târziu, mai exact la 13:32 echipajele vor parcurge pentru a doua oară proba ‘Dealu Botii’, aceasta contând şi ca Power Stage-ul raliului, ceea ce aduce puncte bonus primelor 5 echipaje clasate în ierarhia generală. înainte de a se îndrepta către parcul închis de la Cluj Arena, care va însemna finalul propriu-zis al raliului, echipajele vor mai face o vizită scurtă de 10 minute în parcul de service, ca maşinile să primească ultima atenţie estetică din partea echipelor tehnice.

Raliul Clujului Mobil1 Star Lubricants 2022 se va încheia în seara zilei de duminică, 9 octombrie, cu Festivitatea de premiere de la Cluj Arena, începând cu orele 17:00.

Raliului Clujului Mobil1 Star Lubricants 2022 este organizat de C.S. Savu Racing din Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi se desfăşoară sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv şi a Ministerului Tineretului şi Sportului.

Horaţiu Savu

untitled-2